Головні новини України та світу за тиждень: 2 масовані ракетні атаки, вибори на росії і не тільки

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Реєстрація на НМТ, військові сутички на Бєлгородщині та евакуація Сумщини: головні події тижня.

Поделиться:

Розповідаємо головні новини, які відбулися в Україні та світі за минулий тиждень в період з 18 березня по 22 березня. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи буде блекаут: наслідки наймасовішої за останній час атаки на інфраструктуру України

Завершилися вибори президента на росії

Цього тижня завершились триденні президентські вибори рф. Владіміру Путіну намалювали розгромну перемогу: за кремлівського диктатора проголосували 87% росіян. ЦВК країни-терориста заявила, що на дільниці прийшли майже 76% виборців — це рекордна цифра з часів розпаду СРСР. До голосування примушували і жителів тимчасово окупованих територій України. Лідери ЄС не визнали легітимності цих виборів, а з перемогою нового-старого президента привітали лише очільники кількох країн: Венесуели, Північної Кореї, Гондурасу, Таджикистану тощо.

Оголошена евакуація прикордонних громад Сумщини

Наразі повну евакуацію населення готують на прикордонні Сумщини, яке зараз під постійними російськими обстрілами. За словами голови Сумської ОВА Володимира Артюха, зараз у населених пунктах п'ятикілометрової зони відбуваються активні бойові дії. Зокрема найбільше уваги приділять неповнолітнім мешканцям Великописарівської та Середино-Будської громад, де є найбільша загроза життю. Ворог прицільно б'є по цивільній інфраструктурі, і діти не мають змоги нормально навчатись. Багато населених пунктів без світла, наразі в кожній громаді на кордоні з Росією залишилося по кілька сотень людей. Шість західних областей України готові прийняти родини з дітьми та забезпечити проживання і навчання. 

Тривають бойові сутички у російській Бєлгородщині

9000 дітей евакуюють з прикордоння російської Бєлгородщини. За словами місцевого губернатора, за тиждень унаслідок обстрілів в Бєлградській області загинули 16 цивільних і ще 98 постраждали. Впродовж останніх тижнів Бєлгородщина зазнає регулярних обстрілів і атак дронів, відповідальність за які найчастіше бере на себе російський добровольчий корпус та інші об'єднання, складені переважно з вихідців з рф. Так, російська армія розбомбила село Козинка в Білгородській області. Окупаційні війська намагалися атакувати російських повстанців, хоча вони змогли закріпитися лише на одній вулиці. Російські військові жорстоко бомбардували все село, зокрема з використанням винищувачів та авіабомб. Російські повстанці заявили про просування по всій лінії зіткнення і плани продовжувати наступальні дії в глиб території росії.

рф здійснила дві масовані ракетні атаки за 2 дні

Після паузи в 44 дні росіяни знову вдарили по Києву 21 березня. Силами ППО було уражено близько трьох десятків ворожих ракет, зокрема крилатих і балістичних. Є влучання уламків в будинки та цивільну інфраструктуру. Відомо про десятьох постраждалих, серед них дівчинка 11 років і чоловік 38. 

22 березня рф атакували Україну шахедами, ракетами балістикою. Це наймасштабніша атака на енергетику за останній час, так прокоментував міністр енергетики Герман Галущенко. Є влучання і пошкодження об'єктів генерації системи передачі та розподілу електроенергії в різних областях. Крім цього, через обстріл знеструмлено одну з ліній електропередачі, що живить Запорізьку АЕС, вона на межі блекауту. 12 ракетних ударів завдали по Запоріжжю, там зруйновано сім та пошкоджено 35 будинків, повідомили в ОВА. У Харкові через атаку проблеми з електро та водопостачанням. У Кривому Розі через обстріл запровадили графіки аварійних відключень. У Хмельницькому відомо про жертви і руйнування. Також безпілотники окупантів влучили в об'єкт інфраструктури на Стрийщині, Львівська область.

Зареєструватись на НМТ можна через "Дію"

Для цього учасникам мультидисциплінарного тесту треба створити персональний кабінет за допомогою мобільного стосунку. Там необхідно буде завантажити тільки документ про освіту. Усі особисті дані про учасника НМТ система підтягне автоматично, і це не потребуватиме їхнього підтвердження. Це скоротить час реєстрації, адже Центру оцінювання якості освіти не потрібно буде витрачати додатковий час на верифікацію. Реєстрація на НМТ триватиме до 11 квітня. Саме тестування проводитимуть з 14 травня до 25 червня.

Новости по теме