Коли виходиш заміж? Як відповідати на «незручні» запитання

Сніданок з 1+1
06:30
Будние
Як відповідати на запитання, коли вийдеш заміж
Кадр із кінофільму "Серпень: Графство Осейдж"

Постійний експерт програми «Сніданок з 1+1» Наталя Підлісна розповіла, як відповідати на запитання, чому ви не заміжні, щоб ніхто не образився.

Поделиться:

День усіх закоханих – свято, до якого можна ставитися по-різному. Якщо ви ще не знайшли свою другу половинку – це не привід сумувати. Проводьте час зі своїми друзями чи просто займіться тим, на що ніколи не вистачало часу.

Чудовий варіант – це приготувати приємні подаруночки та відвідати рідних. Проте у родичів можуть з’явитися запитання, коли ви вийдете заміж, чи зустрічаєтеся з кимось, коли вже плануєте народжувати. Психолог Наталя Підлісна розповідає, як красиво вийти з незручної ситуації.

Читайте також: 10 способів, як провести День святого Валентина тим, у кого немає пари.

Я могла б скласти вам план відповідей типу: «Це непристойні запитання», «Ви не повинні лізти в моє життя», навчити вас ігнорувати ці запитання, відповідати з гумором або навіть перестати спілкуватися з нав’язливими родичами. Та в мене є інша порада.

Експерт впевнена, що запитання про особисте – це єдина форма турботи, яку ваших родичів.

Ви живете іншим життям, часто незрозумілим для старшого покоління. Рідним хочеться вас підтримати, проте їхнього досвіду не вистачає, аби допомогти вам орієнтуватись в інформаційному просторі. Ви тямите в політиці, моді і гаджетах, у вас багато соціальних зв’язків, і ви вмієте шукати друзів у віртуальному просторі.

Таке життя недоступне тітонькам, які збираються за святковим столом та обговорюють особисте життя своїх рідних. Але у них є власний досвід, і вони хочуть, аби ви не забували, що вони багато чого досягли в житті, щоб ви не віддалялися та відчували зв’язок із ними.

В їхньому житті було надзвичайно важливо вийти заміж і народити дитину. Це і є головним досягненням. Саме тому рідним хочеться, щоб ви визнали цей успіх. Для них особливо важливо поділитися тим, в чому вони тріумфували.

Вони не розуміють, що ви інша чи інший. Що у вас інші пріоритети, що ви самі хотіли б визначати свій успіх у житті. Звичайно, їх можна за це не любити, навіть нехтувати словами – так із покоління в покоління молодші люди вириваються за межі цінностей своїх батьків. Це вже майже нормальний процес. Але є інший вихід.

Можна просто сказати рідним, в чому ви зробили прорив, які у вас успіхи, але стосовно налагодження сімейних стосунків, заміжжя, одруження – ви відстаєте від своїх родичів.

Скажіть, що для вас цінна і важлива їхня думка та щойно ви знайдете відповідну кандидатуру – відразу познайомите з рідними та запитаєте їхню думку. Поясніть, що ви не можете поки повторити успіх мами, яка у вашому віці вже з двома візочками ходила в магазин. Що поки не можете повторити успіх вашої тітки, до якої залицялися всі хлопці з села. Проте ви прагнете цього і вже на шляху до успіху.

Тітоньки та матусі відразу відчують себе потрібними, шанованими, сильними та авторитетними. А що ще людині треба?

Тільки коли встаєте з-за столу, не показуйте усмішку та схрещені пальці, щоб нічого не зіпсувати. І повертайтеся до вашого світу – світу, де всі люди самостійно мають право вирішувати, що їм робити і з ким жити. До світу, де нема за кого виходити заміж, тому що у вас занадто високі вимоги сучасної людини. Поки. Потім, можливо, усе зміниться.

Новости по теме