Нова постанова Міністрества культури ухвалила знесення низки радянських пам'ятників по всій Україні

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Доля Щорса, Пушкіна у Києві: що буде з радянськими пам'ятниками
Realmentat

Пам'ятник Щорсу — геть з Києва: які радянські монументи дозволив знести Уряд.

Поделиться:

У Києві більше не буде пам'ятників Щорсу, Ватутіну та Пушкіну: нова постанова Уряду передбачає видалення монументів з реєстру культурної спадщини національного значення України. Це рішення юридично дозволяє знести або перенести пам'ятки. Які ще пам'ятники тепер дозволено прибрати, дізналася кореспондентка "Сніданку з 1+1"який виходить у будні з 06:30 до 09:30 в ефірі телеканалу 1+1 Україна та на YouTube, Олена Квітка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тижнями рятували життя без світла та води під звуки вибухів: історія медиків Маріупольської обласної лікарні

Що буде з пам'ятником Щорсу

На перетині вулиці Симона Петлюри та бульвару Тараса Шевченка у Києві стоїть 14-метровий пам'ятник російському офіцеру Миколі Щорсу. У підніжжі можна розглянути епізоди з радянсько-української війни, а сам офіцер сидить на коні, у якого, щоправда, лише 3 оригінальні лапи. Бронзовій тварині свого часу відпиляли одну ногу активісти, які ще з 2014 року виступають за повалення пам'ятника. Микола Щорс керував захопленням Києва більшовиками під час, був комендантом міста. У радянській пропаганді став своєрідним мучеником, якого "вбили петлюрівці". Наказ про створення монумента надійшов напряму від Сталіна. Іронічно, що прототипом пам'ятки став 20-річний Леонід Кравчук, майбутній перший президент незалежної України.

Після Революції Гідності були перші спроби домогтися знесення пам'ятника, проте це було юридично неможливо. Періодично цей пам'ятник закривали тканиною, пропонували перенести до іншого місця. На захист монумента Щорсу став мер Кличко, а ексміністр культури Олександр Ткаченко запропонував залишити лише коня. Після початку повномасштабного вторгнення Щорса мішками не закрили, а на підніжжі є чимало написів "демонтуй", "кат", "знеси мене". 

10 листопада цей пам'ятник, разом з монументами Пушкіну та Ватутіну, прибрали з реєстру культурної спадщини, тому тепер він може бути законно знесений.

Які радянські пам'ятники тепер можна знести

  • пам'ятники Пушкіну в Житомирі, Харкові та Одесі,
  • монумент князю Михайлові Воронцову в Одесі,
  • пам'ятник полководцю Олександру Суворову в Ізмаїлі,
  • монумент адміралу Федору Ушакову в Херсоні,
  • пам'ятник "Україна - визволителям" в Ужгороді,
  • меморіальний комплекс "Борцям революції" в Луганську. 

Дивіться "Сніданок з 1+1" з 6:30 до 9:30 у будні дні на телеканалі “1+1 Україна” та на YouTube, а також “Сніданок. Вихідний” у суботу та неділю з 7:00 до 9:30. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

"Сніданок" в соцмережах:

Instagram
Facebook

Нагадаємо, для того, аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.

Новости по теме