Скільки залишати на чай та як просити рахунок: Правила етикету, якщо ви клієнт

Сніданок з 1+1
06:30
Будние

Експерт розповіла, як правильно спілкуватися з людьми, що надають нам послуги.

Поделиться:

Людина заслуговує на повагу і належне ставлення, незалежно від її професії. Як правильно спілкуватися та поводитись із людьми, які надають нам послуги, - допомогла розібратися експерт з етикету Юлія Юдіна. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Етикет у спортзалі: 12 правил поведінки, які соромно порушувати

1. Спілкування на «Ви». Ставтесь до обслуговуючого персоналу із повагою. Спілкуйтесь виключно на «Ви» та слідкуйте за своїми манерами поведінки. 

2. Доброзичливий тон. Коли вас обслуговують, важливо залишатися люб’язним та посміхатися. Навіть, якщо вам доводиться чекати, будьте терпеливими і ставтесь до іншої людини із розумінням. 

Якщо ви будете доброзичливими, до вас буде таке ж ставлення. Це одне із найголовніших правил. А ось своєрідне панібратство в діловому спілкуванні вважається недоречним. 

3. Стриманість. У багатолюдних закладах, де обслуговують клієнтів важливо не підвищувати тон голосу і поводитись спокійно. Недоречним також вважається коментувати ціни у меню. 

«Для того щоб попросити рахунок в офіціанта, достатньо сказати фразу: «Рахунок, будь ласка». Також можна показати знак «повітряного підпису». Що стосується чайових, то це загальноприйнята традиція, яка передає вашу вдячність за хороше обслуговування. Чайові повинні складати 10-20% від вашого загального рахунку. Це залежить від його розміру. Чайові не ввічливо давати в руки людині, а лише у папці для розрахунку або на поверхні столу. Якщо ви залишилися незадоволені сервісом, о маєте право не залишати чайових», - розповідає експерт. 

4. Не обговорювати особисте. Під час комунікації з обслуговуючим персоналом дотримуйтесь ділового спілкування. Уникайте особистих тем, які будуть недоречними у цьому випадку. 

5. Не допомагати обслуговуючому персоналу у сервіруванні. Під час відвідин ресторану не потрібно допомагати офіціантам у їх роботі. У них є розроблена система обслуговування клієнтів, і ви можете її порушити. 

«Для того щоб привернути до себе увагу офіціанта, достатньо натякнути поглядом або підняти руку із вказівним пальцем догори. Такий знак вважається допустимим в етикеті. В іншому випадку ви можете попросити адміністратора покликати вашого офіціанта», - зауважує Юлія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Квітковий етикет: Які букети і кому дарувати

Новости по теме