7 причин відвідати Книжковий Арсенал 2017

Сніданок з 1+1
06:30
Будние

Читайте, чим цього року дивуватиме сьомий міжнародний книжковий фестиваль.

Поделиться:

З 17 по 21 травня у Мистецькому Арсеналі пройде VII Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал», що об’єднує літературу, мистецтво та представляє новинки понад 150 різноманітних видавництв, секції ілюстраторів, а також запрошує відвідати авторські, тематичні програми та спеціальні проекти, сформовані кураторською командою незалежних молодих критиків, культурних менеджерів та відомих письменників.

Читайте також: Видавництво #Книголав презентує «Біблійні історії для дітей».

Вже 7 років поспіль фестиваль збирає тисячі прихильників мистецтва та літератури. Як запевняють організатори, мета заходу сприяти розвитку українського літературно-мистецького середовища та книжкового ринку шляхом міжнародного обміну й поширення найкращих світових практик. Чим дивуватиме Книжковий Арсенал цього року, читайте далі.

ТЕМА ФЕСТИВАЛЮ

 Спостерігаючи за найсвіжішими тенденціями книговидавничого ринку, фестиваль прагне сфокусуватися на одній темі, аби якнайкраще представити її через літературу та мистецтво. Цього року на книжковому фестивалі говоритимуть про природу сміху та його визначальну роль у часи криз.

Фокус-тема під назвою «Сміх. Страх. Сила» об’єднає дискусії про  політичний карнавал, чорний гумор та явища, з яких сміється український інтернет. 

Важливим приводом для визначення теми стала 175-річниця з часу виходу повного видання «Енеїди» Івана Котляревського – яскравого прикладу української сміхової культури.

Відтак під час Книжкового Арсеналу можна буде  подивитися на цей твір через театральну виставу харківського театру-студії «Арабески».

Крім того, на фестивалі обіцяють продемонструвати мультимедійну лекцію-колаж Юрія Андруховича з елементами котляревщини, тематичні виставки ілюстрацій, плакатів та карикатур на цю тему.

Читайте також: 7 найкращих книг за версією тренера Голос країни 6 Потапа.

ДИТЯЧА ПРОГРАМА

Дитяча програма Книжкового Арсеналу також обіцяє бути насиченою. Фокус цьогорічного заходу для малюків буде спрямований на тему «Про читання і прочитання: читати і думати». У подіях, об’єднаних цією темою, говоритимуть про читання як складову розвитку критичного мислення, про освітні книжки, про емоції читання, дитячі книжки жанру нон-фікшн, про книжки на складні теми-виклики тощо. 

 Крім того, на відвідувачів чекатиме оновлений простір інноваційно-освітнього проекту Мистецького Арсеналу для дітей та підлітків – Арсенал ідей.

ПРОГРАМА ОКСАНИ ЗАБУЖКО

Вже традиційно на роль куратора фестивалю запрошується відомий митець. Цього року у фестивалі візьме участь популярна письменниця Оксана Забужко, яка проведе розмови на 4 дії з Ольгою Токарчук (Польща), Аскольдом Мельничуком (США), Гайке Марією Йогенінґ (Німеччина) і Сергієм Сингаївським (Україна), які ділитимуться враженнями, що може література в світі, який зненацька перестав бути зрозумілим.

МІЖНАРОДНА ПРОГРАМА

Книжковий Арсенал 2017 презентує також розширену міжнародну програму, у якій запланована участь понад 50 відомих письменників, літературних діячів та митців із США, Канади, Великобританії, Японії, Швейцарії, Норвегії, Швеції, Німеччини, Франції, Польщі, Латвії, Чехії, Грузії, Бельгії, Румунії та інших країн.

Читайте також: Юлія Бориско назвала улюблені книги й розповіла, що читають її діти.

МУЗИЧНА ПРОГРАМА

Цього року музична програма фестивалю представлена Міжнародним проектом експериментальної  електронної музики та медіа-арту «EM-VISIA» за участі митців з Франції, Великої Британії, Польщі і України. Вони фокусуватимуться на «високотехнологічних» творах, демонструючи безперервний зв’язок музичного мистецтва та наукового знання.

ВІЗУАЛЬНІ ПРОЕКТИ ТА ВИСТАВКИ

Книжковий Арсенал щороку приділяє особливу увагу візуальній складовій заходу – від стилю арт-директорки Альони Соломадіної до найсвіжіших дизайнерських тенденцій видавництві.

Спільно з проектом Павла Гудімова та Діани Клочко «Українська візуальна книга»  пройде цикл лекцій, на яких дискутуватимуть про візуальну книгу, українські видання про мистецтво, фотокниги тощо. 

Читайте також: 5 правил догляду за книгами на відкритих полицях (відео).

СПЕЦІАЛЬНІ ТЕМАТИЧНІ МАЙДАНЧИКИ

Зважаючи на посилений інтерес до нон-фікшн-літератури, книг особистісного розвитку і зростання цього сегменту в українських видавництвах, цього року буде ініційовано майданчик «Нон-фішкн» – для переговорів, презентацій відповідної літератури й зустрічі з соціально активними підприємцями.

Серед інших акцентів – благодійні, перфомативні проекти, виставки ілюстрацій і артінсталяції, кінопокази.  

Нагадаємо, не так давно на сайті 1+1 представили 9 книг від учасників «Голос. Діти 3», які читаються одним подихом.

Новости по теме