Спалах епідемії кору в Україні: як захистити себе і дітей

Сніданок з 1+1
06:30
Будние

Захворіло вже більше 700 людей у 15 різних областях.

Поделиться:

Нагадаємо, КІР - це інфекція, що вражає людину в дитячому віці, а потім викликає пожиттєвий імунітет і вдруге ви вже на неї не захворієте. Хвороба циклічна, повторюється через 5-7 років. Попередній її спалах в Україні був у 2011 році.

Зараз у групі ризику діти. У 2011 році – були дорослі. За минулі 5 років вакцинації адекватної не було взагалі, – попереджає наш експерт лікар-інфекціоніст Юрій Жигарєв.

Тож, як бути дітям, або тим, хто не перехворів у дитинстві? Лікарі одностайно стверджують – робити щеплення

Тут починається «замкнене коло»: вакцини від кору немає ні в державних, ні в приватних медичних закладах, при тому, що в Міністерстві охорони здоров’я запевняють – її достатньо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що потрібно знати про дитячі щеплення: поради педіатра

Тоді лікарі «хто посміливіше» радять нереальне: придбати вакцину в аптеці перед самою процедурою, тут же передати її медпрацівнику й отримати заповітне щеплення. Та навіть якби ви й доправили дорогоцінну ампулку до місця призначення (не забуваємо про вимоги до її зберігання та спеку на дворі), вакцину ще треба знайти. 

Журналісти «Сніданку з 1+1», наприклад,  з’ясували, що одні такі інтернетівські «щеплювачі» просять за послугу 730 грн. Вони записують охочих у чергу, при цьому переконатися у відповідності  вакцини також не видається можливим.

Отже, залишається єдине:

ДОРОСЛИМ: збільшити денну норму споживання води й приймати багато вітаміну А (продуктів, що його містять). Це може попередити захворювання/полегшити його перебіг.

ДІТЯМ: за перших симптомів кору одразу звернутися до лікаря.

НАЙПЕРШІ СИМПТОМИ КОРУ (кілька годин після зараження):

- Дуже дрібні цяточки на слизовій рота, схожі на манну крупу, з’являються в перші кілька годин після зараження. Медична назва – «Плями Копліка» чи «Плями Бельського-Філатова-Копліка».

- Почервоніння очей, нехарактерне для інших респіраторних захворювань.

ПОДАЛЬШІ СИМПТОМИ КОРУ (на 1,2,3 день):

- Підвищення температури.

- Біль у горлі.

- Нежить.

- Почервоніння очей.

На 4-5 день – характерний ВИСИП.

Ця хвороба зазвичай не дає ускладнень. Але, якщо не лікуватися та допустити їх, може розвинутися енцефаліт чи тяжка пневмонія.

Будьте поінформованими та не хворійте!

Новости по теме