Спекотне меню: що їсти, коли нічого не хочеться

Сніданок з 1+1
06:30
Будние

Дієтолог розповідає про особливості раціону в умовах підвищеної спекотності.

Поделиться:

Надворі панує спека, котра змусила українців змінити звичайний раціон харчування. Замість традиційних котлет і голубців, сьогодні у пріоритеті – вода й морозиво. М’ясо вдень споживають лише дуже голодні люди та ті, хто з різних причин працює понаднормово.

Крім того, задушлива погода у багатьох людей відбила бажання пити алкоголь. Навіть кава сьогодні поступилася своєю популярністю лимонадам та холодним чаям.

У ресторанах найчастіше замовляють легкі салати, прохолодні напої, з перших страв – зелений борщ та  окрошку.

РЯТІВНИЙ РАЦІОН У СПЕКУ

  • Пити – більше чистої, нехолодної води, ідеальна температура напоїв – 10-12 градусів. З газованої води бажано випускати вуглекислий газ.

Гарно почуватися допоможуть також прохолодний зелений чай чи фруктовий фреш.

«У спеку слід утримуватись від споживання кольорових напоїв, оскільки вони не втамовують спраги, а тільки її підсилюють. Як наслідок – страждає серцево-судинна система та мозок. Результати: непритомність, втрата свідомості» – попереджає дієтолог.

  • Їсти – невеличкими порціями кілька разів на день.

З продуктів перевагу надавати кисломолочним продуктам і городині.

У спеку краще уникати копчених та солоних продуктів, – радить експерт «Сніданку» Олександр Кущ.

Вони важко перетравлюються організмом, змушують його витрачати сили, призначені для адаптації до спеки, на «складне» травлення.

Тому зазначені «смаколики» краще максимально замінити зеленими продуктами – овочами та фруктами, які легко перетворюються та засвоюються.

Рекомендовані дози:

  • овочі - 300-400 г на добу,
  • фрукти – 200-300 г

(бажано їсти домашні, або купувати без нітратів).

Обов’язково додавайте в раціон кисломолочні ферментовані продукти: йогурт та сири. Але не варто забувати і про тваринні білки й амінокислоти,  що дають організму силу для   активної життєдіяльності.

Не правильна думка, що у спеку краще голодувати. Достатньо розвантажити організм, полегшивши дієту, а голод, особливо білковий – може значно зашкодити вашому здоров’ю.

  • Та попри спеку є люди, які продовжують харчуватися за звичайним меню. Це «щасливі власники» кондиціонерів.

«Людство гладшає значною мірою й тому, що існують кондиціонери. За своєю еволюцією людина створена так, що у спеку вона має страждати від спеки, а в холод – від холоду. Коли ж ми постійно знаходимося в нейтральній зоні, в організмі порушуються процеси терморегуляції. Як наслідок – калорії, що не витрачаються  на терморегуляцию, йдуть під шкіру», – застерігає Олександр Кущ.

Новости по теме