Спекотне меню: що їсти, коли нічого не хочеться

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Дієтолог розповідає про особливості раціону в умовах підвищеної спекотності.

Поділитися:

Надворі панує спека, котра змусила українців змінити звичайний раціон харчування. Навіть кава сьогодні поступилася своєю популярністю лимонадам та холодним чаям. У ресторанах найчастіше замовляють легкі салати, прохолодні напої, з перших страв – холодні супи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 фактів, які повинні знати закохані в суші

РЯТІВНИЙ РАЦІОН У СПЕКУ

- Пити – більше чистої, нехолодної води, ідеальна температура напоїв – 10-12 градусів. З газованої води бажано випускати вуглекислий газ.

Гарно почуватися вам допоможуть також прохолодний зелений чай чи фруктовий фреш.

У спеку слід утримуватись від споживання кольорових напоїв, оскільки вони не втамовують спраги, а тільки її підсилюють. Як наслідок – страждає серцево-судинна система та мозок. Результати: непритомність, втрата свідомості, – попереджає дієтолог.

- Їсти – невеличкими порціями кілька разів на день. З продуктів перевагу краще надавати кисломолочним продуктам і городині.

У спеку бажано уникати копчених та солоних продуктів, – радить експерт «Сніданку» Олександр Кущ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мармелад із цибулі: За що французи люблять цю страву та як її приготувати

Вони важко перетравлюються організмом, змушують його витрачати сили, призначені для адаптації до спеки, на «складне» травлення.

Тому зазначені «смаколики» краще максимально замінити зеленими продуктами – овочами та фруктами, які легко перетворюються та засвоюються.

Рекомендовані дози:

- овочі - 300-400 г на добу,

- фрукти – 200-300 г

(бажано їсти домашні, або купувати без нітратів).

Обов’язково додавайте в раціон кисломолочні ферментовані продукти: йогурт та сири. Але не варто забувати і про тваринні білки й амінокислоти,  що дають організму силу для активної життєдіяльності.

Хибна думка, що у спеку краще голодувати. Достатньо розвантажити організм, полегшивши дієту, а голод, особливо білковий – може значно зашкодити вашому здоров’ю.

-  Та, попри спеку, є люди, які продовжують харчуватися за звичайним меню. Це «щасливі власники» кондиціонерів.

«Людство гладшає значною мірою й тому, що існують кондиціонери. За своєю еволюцією людина створена так, що у спеку вона має потерпати від спеки, а в холод – від холоду. Коли ж ми постійно знаходимося в нейтральній зоні, в організмі порушуються процеси терморегуляції. Як наслідок – калорії, що не витрачаються  на терморегуляцію, йдуть під шкіру», – застерігає дієтолог Олександр Кущ.

Новини по темі