Штучний інтелект може перекласти, про що говорять тварини

Сніданок з 1+1
06:30
Будние

Ви будете здивовані: у “Сніданку з 1+1” розповіли про штучний інтелект-перекладач з “тваринної мови” на людську.

Поделиться:

Ні для кого не секрет, що людство і досі не розуміє природу до кінця. Ми уявляємо, що звуки для спілкування використовують лише тварини. Цікавий факт – це не зовсім так. Дослідники-натуралісти говорять, що сигнали видають не тільки звірі, а і рослини. Наприклад, томати можуть відтворювати звуки схожі на клацання, що може бути сигналом хвороби. Про це повідомили у сюжеті ранкового проєкту “Сніданок з 1+1”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи може ChatGPT "зливати" особисті дані: проводимо експеримент  

З появою новітніх технологій, таких як ШІ, вчені почали активно використовувати їх для глибшого розуміння звучання природи. Про це йдеться в нещодавній статті Financial Times “Як штучний інтелект розшифровує тваринний світ” – справжня спроба біологів дізнатись про що “говорять” тварини.

Як штучний інтелект вивчає мову тварин

Згідно даних, такі технології вже почали використовувати для вивчення мови кашалотів. Вони спілкуються клацанням дещо схожим на азбуку Морзе і навіть мають різні діалекти. Дослідження проводять на узбережжі Домінікани, що в Карибському морі. Щоб вивчати звуки цих тварин, вчені застосовують різні мікрофони і мітки, які постійно ведуть аудіозапис. А весь масив зібраних даних передають на аналіз штучному інтелекту.

Успіхи штучного інтелекту вразили біологів – він розпізнає окремі репліки кашалотів, а також передбачає наступні з точністю до 95%. ШІ також використовували для “зворотнього звʼязку”, включали кашалотам згенеровані ним аудіо. 

Втім, дослідники запевняють, що користуватись штучним інтелектом як “перекладачем” не так просто. Зміст людського і тваринного спілкування принципово відрізняється. Більшість ссавців для комунікації використовують набагато більше, ніж звуки – це і сейсмічні хвилі, і запахи, і електричні поля. Та навіть якщо ШІ вдасться це все вловити і врахувати, вченим все ще не ясно як інтерпретувати ці дані для людини. 

Більше цікавого та корисного дивіться у будні в "Сніданку з 1+1" з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це, мабуть, останнє, у чому людство матиме перевагу", — Святослав Гринчук розповів, як використовує штучний інтелект (ексклюзив)

Новости по теме