Ведучий «Арґумент-Кіно» написав рецензію на фільм «Століття Якова»

Століття Якова

Володимир Войтенко відзначив роботу талановитих молодих акторів і режисерів.

Поделиться:

Виконавець головної ролі в «Століття Якова» розповів про шокотерапію на знімальному майданчикуПочаток телеекранізації знакових українських літературних текстів на 1+1, що стартував фільмом "Століття Якова" – це той початок, який сам по собі може і має стати знаковим. Себто таким, що підштовхне й інші телеканали до екранізації впливових сюжетів української літератури та і на загал нашої питомої культури й історії.

Бо ж сутнісні реалії українського буття останніх 25 років виявили насправді очевидну річ, усвідомлення якої стає загальносуспільним – жити чужою культурою, чужим баченням своєї історії, перебувати в накинутих ззовні мовних координатах, зрештою, жити чужим розумом та чужою душею означає – відмовитися від самих себе й розчинитися чи то в "русском мірє", чи то в уявному "глобальному культурному світі".

Нову роль Олександра Попова назвали найпотужнішою у його акторській кар’єріІсторична теледрама за відомим романом Володимира Лиса, яка за перипетіями столітнього життя волинського селянина виявляє столітню ж драму розтерзаного поміж імперіями народу, є напрочуд вдалим вибором для довгоочікуваного телевізійного, мистецького осмислення самих себе в контексті історії та сучасності.

Власне, не менш важливим у цьому випадкові постає також творчо-індустріальний аспект. Якщо позірне нарікання на відсутність цікавих для глядача, захопливих і питомо українських історій та сюжетів не витримує критики (бо такі сюжети виписані і в класичній, і в сучасній літературі), то брак належної творчої складової ніби очевидний. Та вже перша спроба, за якою й постав серіал "Століття Якова", засвідчує, що практика ладна змінити стан справ, виявити таланти й професіоналів.

Зокрема, варто виділити виразну зображальну естетику серіалу. Особливо ж – з'яву на екрані безумовно талановитих молодих акторів, що переконують не тільки професіоналізмом і талантом, але й вродженою харизмою.

Гадаю, з прийняттям закону про держпідтримку національної кінематографії, що передбачає також фінансування серіальної продукції, український телевектор "Століття Якова" стане магістральним.

Нагадаємо, що драма «Століття Якова» успішно пройшла на 1+1 і спричинила дискусію у суспільстві.

Новости по теме