Соломія Вітвіцька стала ведучою фестивалю, присвяченого Міжнародному дню біженця

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Соломія Вітвіцька стала ведучою фестивалю, присвяченого Міжнародному дню біженця

Благодійна подія привернула увагу до історій людей, які змушені були залишити свої домівки. 

Поделиться:

20 червня, у Міжнародний день біженця, Агентство ООН у справах біженців (UNHCR) разом із волонтерськими, громадськими та міжнародними неурядовими організаціями провело Благодійний фестивальВедучі 1+1 вимастилися фарбами і долучилися до благодійного забігу Color Run, щоб привернути увагу громадськості до історій успіху біженців та внутрішньо переміщених осіб в Україні.

Ведуча новин ТСН на 1+1, активний волонтер та куратор соціального мультимедійного проекту Переможці Соломія Вітвіцька провела прес-конференцію та фестиваль. Про це повідомило Агентство ООН у справах біженців.

Благодійна подія, яка відбулася на території арт-простору у центрі Києва, Мистецькому Арсеналі, мала на меті привернути увагу до історій людей, які змушені були залишити свої домівки, показати історії їхньої успішної інтеграції у нових умовах, результати роботи стартапів біженців та переселенців. 

У цей день ми хотіли показати всім, що ці люди полишили свій дім, але при цьому залишились оптимістичними, – сказав Голова Агентства ООН у справах біженців в Україні Пабло Матеу. – Багато з них створили свій бізнес, дали роботу іншим і готові допомагати нужденним.

За словами Пабло Матеу, лише кожен п‘ятий українець має досвід безпосереднього спілкування з переселенцем. Подібні заходи дозволяють українцям поспілкуватися з переселенцями й біженцями, дізнатись їхні історії, познайомитися з їхніми успішними стартапами.

Під час прес-конференції, присвяченій Міжнародному дню біженця, думку про необхідність створення умов для успішної інтеграції переселенців озвучив і Перший заступник Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Юсуф Куркчі: 

Сьогодні кількість людей, які виїхали з тимчасово окупованих територій та територій, де проходять бойові дії перевищує 1 млн 700 тис. осіб. Нашае завдання – створити умови, щоб ці люди могли бути максимально захищеними державою.

На глядачів чекала насичена культурна програма заходу: представлення стартапів та проектів біженців, виступи дітей-переселенців з Донеччини і Луганщини, танцювальні номери кримсько-татарського ансамблю, музичні виступи гуртів з Афганістану і Анголи, майстер-класи з ромського танцю, тихий аукціон, фотовиставка, традиційні частування тощо.

Музичну програму Фестивалю доповнила спеціальна постановка Де Схід? від Театру переселенця, у якій розповіли про те, як це в одну хвилину залишитися без дому та як це бути переселенцем.

За словами Соломії Вітвіцької, фестиваль, присвячений Міжнародному дню біженця, зібрав переважно переселенців та тих, хто переїхав до України з інших країн.

Насправді, хотілося аби більше українців долучалося до таких подій. Гарний флешмоб влаштували активісти – впродовж 4 хвилин треба просто подивитися у вічі іншій людині. Думаю, за ці 4 хвилини можна роздивитися саме людину, її почуття, те що вона любить, що їй болить, за що переживає, – каже ведуча 1+1.

Усі кошти, зібрані під час Благодійного фестивалю, будуть передані на потреби дітей-переселенців на Сході України.

Нині в Україні проживає понад 7 тис. біженців та шукачів притулку з інших країн. Окрім них близько 1,8 млн внутрішніх переселенців потребують допомоги внаслідок бойових дій на сході країни. Конфлікт на Донбасі, що триває вже два роки, змусив майже 2 млн людей покинути свої домівки.

Протягом усього тижня Агентство ООН у справах біженців проведе низку заходів до Міжнародного дня біженця у Дніпрі, Сєвєродонецьку та Харкові.

Новости по теме