Акім Галімов розповів, як відтворювали обличчя Ярослава Мудрого для фільму «Україна. Повернення своєї історії»

Україна. Повернення своєї історії

Автор фільму став гостем студії «Сніданку з 1+1» в День Незалежності.

Поделиться:

 

Виставка артефактів5 артефактів, які змінюють уявлення про українську історію автора Акіма Галімова буде вражати українців до 29 серпня. А вже сьогодні о 22:15 на телеканалі 1+1 відбудеться довгоочікувана прем’єра фільму «Україна. Повернення своєї історії».

У студії Сніданок з 1+1 Акім розповів, чому його команда експертів вважає зовнішність Ярослава Мудрого недостовірною.

Це було дуже складне і довготривале дослідження. Нам вдалося зібрати унікальні документи, джерела, з яких ми створювали його образ. Наше розслідування почалося з Софії Київської. Коли ми зрозуміли, що у нас немає кісток для повноцінної антропологічної реконструкції, то почали шукати інші способи.

Найважчим завданням та найбільш кропіткою роботою для команди Акіма було створення 3D-голограми справжнього обличчя Ярослава Мудрого.

Дослідження почалося з пошуку рештків київського князя, однак його останки не були знайдені.

«Команда криміналістів повідомила, що існує методика відтворення обличчя людини за рисами її родичів. Якщо знайти зображення нащадків Ярослава Мудрого і виокремити спільні риси їх династії, то за ними можна встановити образ князя. Це найбільш ймовірне обличчя Ярослава Мудрого. Історики кажуть, що це суб’єктивний мистецтвознавчий портрет. Ми зібрали величезний корпус джерел - старі фрески, графіті», — розповів Акім Галімов.

Ми звикли бачити Ярослава Мудрого з бородою та вусами, однак зображення на старовинних печатках доводить, що у князя були лише вуса. А ось борода йому дісталась від колишніх московських царів.

Найбільше здивування виникає у людей, коли вони не бачать цієї довгої бороди. Існує чимало джерел, які доводять, що борода колишніх царів була короткою та охайною

Акім Галімов звертає увагу глядачів на вісім інформаційних стендів, що розташовані на Михайлівській площі у Києві. Він радить зупинитися біля кожного, аби зрозуміти, які історичні факти були правдивими, а які - міфом. На стендах розміщення інформація про особливості зображення Івана Мазепи, поховання дружини Ярослава Мудрого Інгігерди, постать доньки київського князя Анни Ярославни та розкриття багатьох інших таємниць, які приховують в собі історичні документи та літописи. Стенди будуть розміщені до 29 серпня.

Автор Акім Галімов зізнався, що кожна маленька знахідка змінювала всі плани його команди. Робочий процес було важко спланувати. Однак Акім це сприймає з посмішкою на обличчі та вважає, що в його випадку саме дослідження творило історію. Він закликає всіх українців у цей святковий день згадати нашу тисячолітню історію та зацікавитись її вивченням.

Новости по теме