Як зібрати сирну тарілку до приходу гостей: які сири обрати, скільки та як їх викласти, з яким вином поєднати
Красива сирна тарілка буде у нагоді до святкового столу або для приємного перекуса. Таку тарілку можна приготувати заздалегідь, накрити плівкою та поставити в холодильник. Як тільки гості з'являться на порозі, подати на стіл — вийде дуже смачно і красиво.
Сирну тарілку можна зробити виключно сирною, виключно м'ясною або поєднати продукти в залежності від ваших смакових уподобань. Здається, що готувати її дуже легко, але у складанні сирної тарілки є свої правила, від дотримання яких залежить краса, вишуканість та естетика блюда. Як правильно зібрати сирну тарілку розповіли ведучі програми «Сніданок.Вихідний».
Правила збирання сирної тарілки
►Сирна тарілка складається за принципом ікебани — на ній має бути непарна кількість інгредієнтів.
►Якщо за основу беруться сири, то їх має бути 3, 5, 7, тощо. Мінімальна кількість продуктів — три.
►Збирати сирну тарілку треба починати з м'яких сирів. Потім додавати тверді, після цього — сири з пліснявою.
►Більш м'які сири нарізаються трикутниками або прямокутниками.
►Витримані сири не нарізають, а відколюють та викладають на тарілку.
Щоб правильно розрахувати кількість сиру, необхідно орієнтуватись на кількість людей за столом. На одну людину потрібно брати 100-150 г сиру.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Варення з чорної смородини на зиму: перевірений рецепт корисного десерту
Як правильно збирати сирну тарілку
►Для збирання сирної тарілки із трьох видів сиру візьміть дошку або тацю та розтавьте на ній акценти з допомогою піал.
►В одну з піал покладіть м'який сир, наприклад, моцарелу.
►В інші піали покладіть оливки різного кольору.
►Викладіть інші види сирів, додайте зроблені із ковбаси троянди, крекери, томати-чері та різні фрукти.
Як зробити троянду з ковбаси
Для того, щоб зробити троянду з ковбаси необхідно взяти бокал та фігурно викласти на нього тоненько нарізану ковбасу. Потім перевернути бокал та обережно вийняти троянду.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як готувати тісто на відкритий пиріг: готуємо по рецепту Руслани Писанки солений з моцарелою та солодкий зі сливами й нектарином
Як вдало поєднати вино та сир
Вино та сир одна з вишуканіших кулінарних пар. При виборі вина до сиру варто звертати увагу на класифікацію молочного продукту:
- Свіжі сири (не потребують дозрівання) — рікота, маскарпоне, фета, адигейський. Їх краще за все поєднувати з легкими білими винами, рожевим або молодим червоним вином
- Пресовані сири — едамер, гауда, чедер чи пакоріно. Ці сири мають горіховий присмак, тому сомельє радить поєднувати їх з вином, витриманим у дубовій бочці, наприклад, Шардоне
- Варені пресовані сири — ементаль, конте та пармезан. До них пасують ігристі вина та просеко
- М'який сир — камамбер та брі. До таких жирних сирів варто обирати вина з високою кислотністю, наприклад, ігристе чи біле вино
- Розсільні сири — моцарела, бринза чи сулугуні. До моцарели та сулугуні пасуватиме біле сухе вино, а до бринзи — рожеве
- Копчені сири — добре поєднуються з грузинськими винами
- Сири з блакитною пліснявою добре поєднуються з солодкими десертними винами, портвейнами або сухими білими винами
- Козячі сири прекрасно смакують із солодкими десертними винами