Що таке залежні стосунки та як не забути про свої інтереси у парі (коментує психоаналітик)

Що таке залежні стосунки, як розпізнати та як боротися із залежністю від іншої людини
Pexels/Cottonbro

Що робити, щоб не розчинитися у стосунках? Чому бути просто хорошою мамою та дружиною небезпечно для власної ідентичності — на ці питання відповіла психологиня Анна Кушнерук.

Поділитися:

Часто люди прагнуть позбутися автономії у стосунках, тому що це дуже приємно співвідноситись у планах, сумувати, відчувати близькість, але коли це набирає обертів, що «я не зможу без іншої людини», «я втрачаю образ себе» — саме тоді починається відчуття залежності від іншої людини. Що таке залежні стосунки у парі розказала психологиня Анна Кушнерук в ефірі «Сніданок.Вихідний»

Залежній людині дуже важко говорити про свої бажання, про свої почуття, про свою впевненість, про свої плани. Така людина будує своє життя навколо того, щоб обслуговувати плани іншої людини. 

Якщо інша людина буде незадоволена, то і я, автоматично, буду також нещаслива. Її задоволення означає мою безпеку. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як змінити своє життя до кінця літа: прості поради для швидких змін від експерта з нейроменеджменту

У нормальному стані людина має безліч ідентифікацій особистості, наприклад: я — лікар, я — мама, я — дружина, тощо. Здорова людина має бути множинною та мати безліч різних ідентифікацій. У залежних стосунках людина припиняє мати власні бажання, вона починає постійно догоджати іншим та вимагати за це постійного доброго ставлення до себе. 

Якщо я все добре зроблю, то ти не матимеш права виявляти до мене агресію. Ти не матимеш права ставитись до мене недобре, тобто я тебе підкуповую своїм добрим ставленням. 

У залежних стосунках людина постійно виявляє «вигадану слухняність», репресує свою власну агресивність та поводиться краще ніж хотіла бути для того, щоб не викликати незадоволення свого партнера. 

Як виявити у себе залежність у стосунках 

Люди у залежних стосунках відчувають постійну тривогу навіть там, де її немає. Вони залежать від настрою іншої людини та її стану. Дуже часто провини чоловіка у залежності жінки від нього немає. Жінка просто прагне бути «хорошою» мамою та дружиною. 

Але бути хорошою мамою або дружиною не означає припинити бути собою, бути жінкою, а не лише мамою, бути спеціалістом у певній області, а не просто господинею. Питання, які потрібно собі задавати, це що я насправді сьогодні хочу робити. Часто залежні люди не мають відповіді на це питання. 

Як припинити бути залежною від стосунків

Залежні від стосунків люди часто, залишаючись на одинці, не знають що їм робити, бо власних бажань та сили щось змінити уже давно немає. Жінка хоче щось змінити, але боїться нової обстановки та обирає вже знайому «ряску» в якій вона уже адаптувалася. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи впливає зовнішність на успіх та чи можна стверджувати, що красиві люди більш успішні (коментує психоаналітик)

Для того, щоб вийти із залежних стосунків треба наважитись та почати діяти:

  • виходити з дому наодинці
  • виходити з дому не тільки для хазяйських справ, а й для власних бажань
  • людина повинна навчитися гуляти наодинці парком, навчитися вмикати музику та танцювати
  • доглядати за собою та за своїм тілом, щоб самій собі подобатись та хотіти самій з собою проводити час 

Якщо у людини не буде власних мрій, бажань та занять, якщо вона не буде нікуди виходити — вона зникне. Тому жінка повинна пам'ятати, що вона не тільки мама, дружина, не тільки обслуговчий персонал або домогосподарка. У залежних стосунках жінка не може бути щаслива та кохана. 

Дивіться відео сюжет з порадами психологині Анни Кушнерук про те, як позбутися залежності у парі: