Як змінити своє життя до кінця літа: прості поради для швидких змін від експерта з нейроменеджменту

Чи можливо змінити своє життя до кінця літа та які існуть методи покращення власного життя
Pexels/Andrea

Пів літа вже минуло, і для запланованого залишилася рівно половина. Цей час можна справді ефективно використати для саморозвитку та покращення рівня власного життя.

Поділитися:

Як досягти швидких змін у бажаній сфері життя? На ці питання відповіла експертка з нейроменеджменту Наталія Кадя у студії денного шоу «Твій день».

Наталія Кадя радить, починати зміни тоді, коли виникає думка, що я хочу щось змінити. Тоді треба сісти та провести аудит власних сфер життя. Ретельний аудит — це перший крок до будь-яких змін. 

Багато людей не змінюють якісь речі у своєму житті, бо не знають до кінця чого вони хочуть. У кожної людини є абсолютно різні сфери життя — навчання, робота, спорт, родина, здоров'я. Ми починаємо з того, що визначаємо, де, у якій сфері ми відчуваємо потребу змін. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що таке самооцінка та як вона формується? Що робити, якщо у людини низька чи занадто висока самооцінка? (коментує психоаналітик)

Основні кроки для зміни різних сфер життя

Перший крок — точний аудит власного життя

Для швидкого результату Наталія Кадя радить робити наступне: беремо сфери власного життя, які вимагають покращення, проводимо аналіз та ретельно міряємо — що для мене буде означати, якщо я, наприклад, займаюсь саморозвитком на 10-ку: я щодня читаю якусь книжку, я підписуюсь на якусь цікаву людину та інше. Ставимо максимальний бал 10, а потім визначаємо де, на якому рівні ми зараз знаходимось відносно 10-ки. Таким чином визначаємо 3-5 сфер життя, які ми прагнемо удосконалити та проводимо по нім аудит. 

Чому ми починаємо прокачувати не одну сферу, а зразу декілька?

Якщо подивитись на «Колесо балансу», то невдача в одній сфері компенсується успіхом в іншій сфері життя. Звідти ми можемо брати енергію, відновлюватись та наповнюватись. 

як покращити власне життя

Другий крок — все, що на -ся — саме не стається

Якщо людина дуже часто використовує слова типу не вдало-ся, не склало-ся та інші — вона заздалегідь програмує себе на невдачу. Тому для швидких змін треба негайно позбутися цих негативних установок. 

Третій крок  — візуалізація 

З точки зору роботи мозку ми здатні реалізувати будь-що, коли можемо це «щось» уявити. Як тільки ми уявляємо точну картинку того, що хочемо мати (квартира, машина, будинок, фігура) ми починаємо повсюди бачити речі, що допомагають цю картинку реалізувати. І якщо «щось» досі не вдається, то потрібно в себе запитати — як виглядає те, чого я точно хочу? Тому карти бажання, усілякі малюнки створюються для того, щоб допомогти витягнути і чітко сформулювати бажання на папір. Наталія Кадя радить дуже конкретно формулювати свої бажання та виписувати їх на папері у теперішньому часі. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сильна та незалежна жінка завжди самотня — міф чи реальність (коментує психологиня)

Часто у фантазіях ми боїмося насмілитись хотіти. Давайте дозволяти собі хотіти більшого, а не тільки того, що обмежено нашим досвідом.  

Четвертий крок — кожного дня дисципліновано робіть певну річ, що буде наближувати вас до мети. 

Дисципліна, системний план або системна робота над тим, чого хочемо досягнути завжди переможе. Дисципліна завжди перемагає мотивацію. 

Що робити, щоб не відкладати на потім те, що намітив 

Щоб допомогти мозку не використовувати силу волі, вона у нас дуже обмежена, треба створити навколо себе контекст в якому буде найлегше створити бажане. Тобто допомогти собі набути нову звичку. Час виховування нової звички може бути різним та залежати від того, наскільки сильною була попередня звичка. Чим довше ми використовуємо якусь історію, тим міцнішою стає звичка — тобто нейронний зв'язок. Чим міцніше нейронний зв'язок, тим сильнішою стає звичка. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Психологічний тест по картинці «Чого вам зараз бракує в житті»

Дивіться відео сюжет з цікавими вправами для роботи мозку від Наталії Каді: