Чи впливає зовнішність на успіх та чи можна стверджувати, що красиві люди більш успішні (коментує психоаналітик)

Як впливає зовнішність на успіх людини та на її карьеру
Pexels/Cottonbro

Як зірки Голлівуду перетворили свої недоліки в переваги та чи впливають стереотипи в зовнішності на кар'єру — розповіла Анна Кушнерук.

Поділитися:

Є категорія людей, що звинувачує у своїх невдачах зовнішність — вона красива, тому їй везе. Чому людям притаманно оцінювати свою зовнішність та порівнювати себе з іншими, на це питання відповіла психоаналітик Анна Кушнерук в програмі «Сніданок Вихідний»

Психоаналітик Анна Кушнерук стверджує, що з точки зору еволюції людям притаманно оцінювати себе. Колись людям потрібно було бути нормотиповими та схожими на інших для того, щоб не бути вигнаними з племені. Тобто історично сформовано так, що ми себе маємо порівнювати з іншими людьми, щоб відчувати себе більше впевнено. Але сучасна культура дозволяє цього не робити. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як змінити своє життя до кінця літа: прості поради для швидких змін від експерта з нейроменеджменту

Існує теорія, що люди підсвідомо віддають перевагу спілкуванню з більш привабливими людьми. Анна Кушнерук прокоментувала цей факт так:

На гарну людину приємно дивитися, але в залежності від того, яка моя особиста історія, я буду її або побоюватися та тримати дистанцію, або, навпаки, наближатися, щоб стати власником краси до якої я зараз дотична. 

Особиста історія — це коли людину кривдили красиві люди та говорили: «Ти страшна — іди геть». В цьому випадку до красивих людей ставлення буде з опаскою. І навпаки, якщо від красивих людей вона бачила привітну посмішку, то їй буде комфортно поряд із людьми, що надихать та підтримують її. 

Часто роботодавці мають нарцисичні нахили та надають перевагу певному типу людей: тільки стрункі та високі, тільки молоді, тільки з певним кольором волосся, тобто людина оточує себе тими, хто до неї подібний. 

Чи можна стверджувати, що красиві люди перспективніші? 

Анна Кушнерук стверджує, що так — людина, яка впевнена у своїй красі, більш самовпевнена, вона з радістю говорить про свою справу і не думає про зовнішність та про те, як вона виглядає під час розмови. 

Людина весь час лишається у сенсі того, що вона робить, а не у сенсі того, як вона виглядає. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Канал 1+1 запустив флешмоб проти булінгу та хейту під хештегом #красивасерцем

Чи впливає наявність компліментів на відчуття своєї краси? 

Вчені Масачусецького інституту впевнені, що красиві люди впевнені у собі, бо з дитинства звикли до компліментів. Анна Кушнерук прокоментувала цей факт наступним чином:

Якщо батьки створюють для своєї дитини штучне відчуття світу, у якому вона найсильніша, найкрасивіша, найрозумніша, а потім дитина стикається з реальним світом та отримує ляпаса — тут відбувається страшна криза ідентичності в людини. Тому батькам треба бути дуже обачними у своїх компліментах. Краще хвалити своїх дітей за старання зробити щось. 

Чи впливають стереотипи у зовнішності на кар'єру

Існує думка, що керівні посади отримують люди з певною зовнішністю: високі, ошатніші. Їх, як правило, вважають більш розумнішими. Анна Кушнерук розповіла, що так, дійсно є посади де зовнішність може бути важлива (контактні професії), адже зовнішність це не тільки обличчя, а ще й вміння розположити людей до себе, вміння дивитися у вічі та бути комунікабельним. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Овуляція і жіноча привабливість: чому в певні дні циклу сексуальність жінок посилюється

Нетипова зовнішність — гачок до успіху

Є люди у яких зовнішність стала гачком для успіху. Серед них актори: Жан-Поль Бельмандо, Джулія Робертс, Тільда Свінтон та інші. З дитинства їх критикували за зовнішність, проте вони зробили з неї свій власний особистий стиль та досягли успіху. Бо головним для них було:

Любити те що ти робиш більше, ніж те що ти недолюблюєш у собі

Психологиня вважає, що головний ключ до успіху — любити себе, тоді й світ також буде любити і сприймати людину. 

Дивіться відео сюжет з порадами психологині Анни Кушнерук: