Кімнатні рослини взимку: особливості догляду (поради Антоніни Лесик)

Як доглядати за кімнатними рослинами взимку: поради експертки
Pexels/huyphan

Що робити, щоб кімнатні рослини взимку почувались затишно?

Поділитися:

Кімнатні рослини створюють неабияких затишок у квартирі. Особливо – взимку. Із настанням холодів їм стає дуже непросто. Взимку у наших оселях дуже складні кліматичні умови для рослин:

  1. Зменшується світловий день.
  2. Працює опалення, а отже, спекотно та сухо.

Щоб рослини почувались комфортно, необхідно компенсувати ці фактори. Як саме? Розповідає Антоніна Лесик у "Сніданок. Вихідний".

Правила догляду за кімнатними рослинами взимку

Освітлення

Підсвічувати необхідно рослини довгого світлового дня або ті, що квітнуть: бегонію, орхідею, фіалку. Ідеально підсвічувати спеціальними фотолампами, але можна скористатися і звичайними лампами денного освітлення. Під ними необхідно лишати рослини на декілька годин зранку та ввечері. У дуже похмурий день можна і на довше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як виростити свіжу зелень взимку: петрушка, морква, буряк та селера на підвіконні. Порадами ділиться садова експертка Антоніна Лесик (відео)

Вологість повітря

Ідеально буде поставити в оселі зволожувач повітря. Від цього краще буде не тільки рослинам, а у вам. Якщо його немає, можна скористатися іншими перевіреними методами: оприскувачем, або покласти на батарею вологий рушник чи ганчірку.

Як часто поливати рослини взимку

Багато хто вважає, оскільки взимку у квартирі сухо і спекотно, поливати рослини треба частіше. Але це не так. Саме взимку багато рослин переходять у стан спокою. Усі вегетативні процеси сповільнюються, отож поливати потрібно, коли верхній шар грунту вже сухий. Перевірити це можна вручну. Можна також скористатися більш сучасними способами – використовувати спеціальні горщики, що контролюють вологу.

Сукуленти, такі як кактуси, алое, варто поливати раз на місяць або ще рідше.

Підживлення

Підживлювати варто лише ті рослини, які знаходяться в стадії активного росту або квітування. Наприклад, фіалки, бегонії, орхідеї або гібіскус. Навіть для цих рослин слід взяти половину вказаної на упаковці дози. Для підживлення краще використовувати добрива в рідкому вигляді та робити це не частіше, ніж раз на місяць.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖЯк зберігати листя салату в холодильнику: 3 способи від садової експертки Антоніни Лесик

Кімнатні рослини тішать нас взимку не лише своїм виглядом, а ще є очищують повітря від таких шкідливих сполук, як формальдегіди, бензол і навіть аміак. Особливо це стосується рослин із великою листовою пластиною, як спатифілум, хлорофітум, фікус та навіть алое.

Із часом листя припадає пилом і щоб процес очищення повітря йшов ефективно, необхідно його регулярно протирати. Таким чином, ми робимо листя не лише чистим та блискучим, а ще й додатково його зволожуємо.

"Отож, взимку навіть у квартирі працює природній закон: ми піклуємося про рослини, а вони піклуються про нас», – наголошує Антоніна Лесик.

Як виростити мікрогрін вдома, дивіться поради Антоніни Лесик: