Не одноразова квітка: як доглядати за орхідеями в домашніх умовах (поради Антоніни Лесик)

Як доглядати за орхідеями фаленопсис в домашніх умовах — поради Антоніни Лесик
Pexels/wolfgang

Як правильно доглядати за орхідеями вдома?

Поділитися:

Орхідеї вже давно увішли у наше життя та стали окрасою інтер'єрів. Однак, догляд за ними дуже відрізняється від того, як ми звикли доглядати за звичаними кімнатними рослинами. Антоніна Лесик у «Сніданок. Вихідний» ділиться секретами догляду за орхідеями.

"Орхідея Фаленопсис. Чомусь вважається, що це – одноразова квітка. Проте, у досвідчених квіткарів вона росте багато років. Орхідея прийшла до нас з тропіків, тому догляд за нею дещо відрізняється від звичних нам кімнатних рослин, наприклад, алое, або тієї ж фіалки. Якщо виконати кілька простих правил, все вийде", — запевняє Антоніна Лесик.

Як обирати орхідею в магазині

  1. Звернути увагу на стан листя та бутонів. Листя має бути зелене, пружне та без жовтих плям. Також, варто обирати орхідею, яка має багато ще не відкритих бутонів. Це означає, що квітнути вона буде набагато довше.
  2. Головне в орхідеї – коренева система. Корінці мають бути світло-зеленого кольору, без слідів загнивання. Не мають бути чорні або сірі. Бажано, щоб горщик був повністю обплетений корінням. Саме через коріння орхідея добуває собі світло, воду і поживні речовини.

В природі орхідеї ростуть у вологих тропічних лісах. Це означає, що вони ніколи не бачать прямого сонячного проміння, зате у них багато вологи і тепла. Засохле листя орхідеї свідчить про отримані сонячні опіки – не варто розміщувати її на підвіконні на сонячній стороні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кімнатні рослини для темних приміщень: яким рослинам не потрібне сонячне світло

Особливості поливу орхідей

Звичайними поливами в горщик ми не можемо забезпечити орхідеї достатній рівень вологи. Їй показані ванни. Для такого поливу в горщику обов’язково мають бути дренажні отвори.

  • Занурюємо в ємність з теплою нежорсткою водою на 30-40 хвилин.
  • Раз на місяць додаємо рідкі добрива.
  • Для квітучої орхідеї регулярного підживлення та зволоження достатньо. В такому стані пересаджувати її не потрібно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Здатність поглинати шум та інші несподівані корисні властивості кімнатних рослин

Як та коли пересаджувати орхідею фаленопсис

Саджати орхідею у звичайний ґрунт не можна. У звичайній природі це – рослина епіфіт (живе на стовбурах дерев, але не завдає їм шкоди), то для життя їй потрібен спеціальний субстрат. Субстрат для орхідеї можна придбати вже готовим в магазині, або ж легко приготувати самостійно. Для цього занадобиться мох сфагнум та дубова чи соснова кора, які необхідно подрібнити на невеликі шматочки та ретельно перемішати. Також, за бажання, можна додати торф, деревне вугілля, або навіть пінопластову крихту.

Якщо під час пересадки орхідеї ви бачите, що коріння сухе чи навпаки, гниле, таке потрібно обрізати та місця зрізу продезінфікувати. Також, субстрат, у якому була рослина, не варто використовувати повторно і потрібно ретельно вимити горщик. За допомогою сікатора видалити усе неживе коріння та листя з ознаками хвороб чи пошкоджень. Здорове листя варто гарно промити: звичайною водою, а потім ще додатково ганчіркою. Так вони будуть краще виконувати свою основну функцію. На дно горщика краще покласти дренаж. Можна використовувати керамзит та навіть биті горщики. Зверху насипати шар субстрату та акуратно притримуючи коріння, підсипати субстрат. Не обов’язково повністю покривати коріння субстратом, воно спокійно може лишатись зверху.

З чого вдома можна приготувати добрива та як правильно доглядати за фіалками – дивіться поради Антоніни Лесик: