Здатність поглинати шум та інші несподівані корисні властивості кімнатних рослин

Кімнатна рослина здатна змінити на краще ваш настрій, рівень стресу, якість сну і навіть повітря.

Поділитися:

Кімнатні рослини — більше, ніж просто елемент інтер'єру. Видів кімнатних рослин — кілька сотень і більшість із них походить із тропіків, адже саме там рослини звикають до існуванні в тіні високих дерев і ліан, а отже, легко переносять і життя під дахом. Кімнатні рослини — ефективні очищувачі повітря Про неочевидну користь кімнатних рослин для нашого фізичного та психічного здоров'я розповіли у "Сніданок. Вихідний".  

Дослідження NASA показало: більшість видів видаляють із повітря шкідливі леткі сполуки, як оті, що випаровуються із фарб, меблів і засобів для прибирання. Навіть одна середня рослина здатна поглинути близько чверті токсинів із повітря. Особливо ефективні — сансев'єрія трьохсмугова, широколистяна пальма та аглаонема.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖКімнатні рослини для темних приміщень: яким рослинам не потрібне сонячне світло

Зменшують рослини і шумове забруднення: наприклад, спатифілум, який ще називають "жіноче щастя", всмоктує у своє велике листя зайві звуки. Так само знижують рівень надмірного шуму грошове дерево, папороть і фікус. Поставте кілька таких рослин біля робочого місця і насолоджуйтесь спокійною роботою.

Кімнатні рослини мають дивовижну здатність знімати стрес. Британські дослідники довели: догляд за рослинами розслаблює, покращує настрій. Людина підсвідомо згадує прадавній зв'язок із природою і таким чином, відпочиває. Знижує стрес навіть просте розглядання рослин. Дослідження японського університету Хіого показало: поруч із рослинами наші креативні здібності покращуються щонайменше на 20%. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як виростити свіжу зелень взимку: петрушка, морква, буряк та селера на підвіконні. Порадами ділиться садова експертка Антоніна Лесик (відео)

Кімнатні рослини, які приносять реальну користь

►  Лаванда. Запах лаванди знижує частоту пульсу в стресових ситуаціях. Якщо поставити горщик із лавандою біля ліжка, засинати буде швидше.

►  Алое Вера. Корисно мати вдома і алое вера. Усередині листя цієї рослини — прозорий гель, який чудово заспокоює та зволожує шкіру та є природним антисептиком.

►  Плющ звичайний. Стати у пригоді можуть і зовсім звичні рослини: звичайний плющ прибирає майже 100% частинок цвілі у повітрі, а саме цвіль нерідко спричиняє алергію та напади астми.

►  Бостонська папорть. Якщо вдома низька вологість повітря, придивіться до бостонської папороті. Ця рослина не тільки ефективно очищує повітря, а ще й є природнім зволожувачем.

►  Плющ павучий. Схожі властивості має і павучий плющ. Із цими рослинами про проблеми сухої шкіри можна забути.

Як виростити мікрогрін вдома, дивіться поради Антоніни Лесик: