У "Сніданку. Вихідний" садова блогерка Антоніна Лесик дала 7 порад, як відновити ґрунт восени

Як швидко відновити ґрунт після урожаю
Unsplash

Як відновити поживність ґрунту після збору урожаю: поради експерта.

Поділитися:

Збір врожаю продовжується, а грядки на українських городах потроху звільняються. Зараз слушний час для відновлення ґрунту, аби навесні ви змогли одразу розпочинати посадку культур. Садова блогерка Антоніна Лесик поділилася порадами щодо догляду за землею у «Сніданку. Вихідний», що виходить у вихідні з 07:00 до 09:30 в ефірі телеканалу "1+1 Україна", телеканалу ТЕТ та на YouTube.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зробити компостер та теплову грядку власноруч: поради від садової блогерки Антоніни Лесик

Як відновити ґрунт восени: 7 порад

1. Очистіть ділянку від бур'янів та бадилля.

2. Якщо цьогоріч ваші рослини хворіли, варто провести дезінфекцію. Експертка радить застосувати біопрепарати, як-от фітоспорин чи триходермін. Зауважте, що вони є ефективними лише до настання морозів.

3. Після поливів та дощової погоди ґрунт закислений. Використайте доломітове борошно чи вапно для розкислення землі. Використовуйте речовину з розрахунку 50 г на 1 м², найкраще — у дощову погоду.

4. Посійте сидерати для підвищення гумусного шару ґрунту. Такими культурами можуть бути фацелія, гірчиця, жито, люпин. Перед морозами скосіть зелену масу та залишите її на землі — вона стане добривом.

5. Використовуйте мінеральні чи органічні добрива (компост, перегній).

6. Зверніть увагу на структуру ґрунту. Якщо він глинястий, додайте піску, а якщо розсипається — торф. Перекопувати землю не варто, а краще щільним шаром органіки.

7. Практикуйте сівозміну. Запишіть, де та що вирощували цьогоріч, щоб наступного року поміняти культури місцями.

ґрунт

Фото: Unsplash.com

Дивіться "Сніданок з 1+1" у будні з 07:00 до 09:30 в ефірі телеканалу 1+1 Україна, телеканалу ТЕТ та на YouTube, а також "Сніданок. Вихідний" у суботу та неділю з 7:00 до 9:30. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

Обговорення "Сніданку з 1+1" в соцмережах:

Нагадаємо, для того, аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.