4 години пролежала під бетонними завалами – Аюна Морозова з Харкова у «Щоденниках війни» розповіла про найстрашніший день у своєму житті

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Історія порятунку з-під бетонних завалів у Харкові: Щоденники війни

У "Щоденниках війни" історія Аюни Морозової з Харкова, яка 4 години пролежала під бетонними завалами після вибуху у Харківській ОДА.

Поділитися:

Волонтерка Аюна Морозова з Харкова згадує цей день як "найстрашнійший день в житті". 1 березня російський снаряд поцілив у центр Харкова, прямісінько у будівлю Облдержадміністрації. У цей час Аюна перебувала там. Під завалами Харківської ОДА жінка пролежала 4 години, але таки врятувалася. Подробицями цих подій вона поділилася зі "Сніданком з 1+1" у рубриці "Щоденники війни".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вальс на руїнах: історія харківських випускників, що станцювали на фоні знищеної школи у "Сніданку з 1+1"

З початком війни Аюна з чоловіком одразу пішли до місцевої тероборони: він став водієм, вона готувала для військових. Штаб ТРО був саме у будівлі ОДА, в яку й поцілив ворог. У момент вибуху жінка згрупувалася і накрила голову руками, це і врятувало її життя. Дивом Аюна не отримала серйозних ушкоджень, але її посікло склом та придавило бетонною плитою. Вибратися з-під завалів самостійно було неможливо, тож жінка 4 години чекала на допомогу. Про цей страшний період безвиході і повної невідомості Аюна розповідає:

"Я плакала, кричала, молилася. В голові був рій думок був. Я дуже боялася, що мене не знайдуть. Страх був, що я ціла, але мене не почують".

Але крики жінки все ж почули рятувальники, а вибратися з-під бетонної плити їй допоміг особисто чоловік. Про те, що відчуває після пережитого, волонтерка каже:

"В мене тепер інший погляд на життя, інший смак до нього. Я розумію, що є причина, для чого я вижила".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пережив дві війни: 98-річний тенісист розповів про юнацькі воєнні роки та про найбільшу мрію зараз: «Я хочу повернутися додому, в Харків»

Аюна Морозова не покинула рідне місто, перебуває у Харкові й нині. Але 15-річного сина відправила у безпечніше місце: спочатку, ще 22 лютого, за наполяганням куми та подруги Аюни він поїхав до Києва, зараз же перебува у Вільнюсі, ходить там до школи. Волонтерка наголошує, що в Харкові ще доволі небезпечно, щоб повертати у місто сина:

"Харків потроху відроджується, але ще тут небезпечно. Я не раджу повертатися родинам з дітьми, це моя особиста думка".

Подробиці історії порятунку Аюни Морозової дивіться у "Щоденниках війни" від "Сніданку з 1+1":

Нагадаємо, відомий український режисер Алан Бадоєв спільно з телеканалом 1+1 працює над особливим документальним фільмом про війну під назвою “Довга доба”. Майбутня стрічка — це перший великий проєкт, який у художній формі осмислює свіжі та ще такі болісні події війни, яку росія розв’язала проти України.

“Довга доба” — це історія про життя, мрії та плани українців, останній день нашого мирного життя та початок нового етапу, який розпочався 24 лютого під звуки бомб та сирен. Для того, щоб стати співавтором документальної стрічки “Довга доба”, потрібно заповнити анкету та надіслати відеоматеріали, на яких зафіксовані ваші родини у останній мирний та щасливий день перед початком війни. А також відео, які показують вашу сім'ю (разом або окремо) у день початку війни — 24 лютого: перші бомби, ваша перша реакція, ваші записи протягом першого дня, перша ніч, розмови. 

Просимо передавати матеріали без будь-якого монтажу. Розкажемо історію нашої країни разом!

проєкт Бадоєва

Ознайомитися детальніше з офіційними правилами участі можна тут.

Новини по темі