Пережив дві війни: 98-річний тенісист розповів про юнацькі воєнні роки та про найбільшу мрію зараз: «Я хочу повернутися додому, в Харків»

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Щоденники війни: історія 98-річного харків'янина, який пережив дві війни

98-річний Леонід Станіславський пережив 2 війни і зараз має лише одну мрію: повернутися додому, до рідного Харкова.

Поділитися:

У "Щоденниках війни" історія 98-річного Леоніда Станіславського, який минулого року потрапив до книги рекордів Гіннеса як найстарший тенісист у світі. Про те, як він пережив дві війни, та про рідний Харків, він розповів у "Сніданком з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Блокада Маріуполя – це набагато гірше, ніж блокада Ленінграда», – у «Щоденниках війни» історія 86-річної Ельвіри Борц, яка пережила Другу світову війну

Леонід Станіславський все життя прожив у Харкові, він гордість міста і всієї України. У червні 1941 року, коли Друга світова війна розгорнулася на території України, йому було усього 17 років. Він розповідає:

"Я вступив до авіаційного інституту, але почалася війна. Всіх моїх друзів, які були старшими за мене на рік, мобілізували. Я у класі був наймолодший, ще непризивного віку".

Батька Леоніда забрали на війну майже одразу, а він з мамою та молодшим на 11 років братом евакуювався до Новосибірську. Станіславський згадує:

"Ми їхали у товарному вагноі 2 тижні поспіль".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 8 чи 9 травня, вшанування чи святкування: як радянська і російська пропаганда перекрутила історичні факти про перемогу у Другій світовій війні (розповідає історик)

Життя в евакуації було складним: Леонід почав працювати на авіаційному заводі, мама працювала дитячим лікарем. Їжі бракувало, але на наступний рік було вже легше: родина посадила і виростила картоплю. Станіславський хотів на фронт, але його не відпустили, сказали, що його завдання працювати на заводі, робити літаки. Юнак дуже хотів навчатися, тож у 1944 році вступив до Московського авіаційного інституту, а за 2 роки, вже після закінчення війни, повернувся до рідного Харкова.

Щоденники війни

Батько повернувся з війни, але про неї майже ніколи не розповідав, вона стала для нього дуже важкою сторінкою в житті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як фашистські німці на початку Другої світової війни створили першу газову камеру: історія замку Зонненштайн

Чи міг подумати Леонід Станіславський, що війна в Україні буде знову?.. Коли у 2022 році на нас напала росія, а його рідне місто почали бомбити, він не хотів його покидати. Казав:

"Загину, так вдома".

Проте рідні все ж вмовили Леоніда Станіславського покинути Харків, зробив він це 7 березня. Спочатку поїхав до доньки в Польщу, а потім потрапив до США. Його запросили на тенісний турнір ветеранів, в якому зараз Станіславський бере участь у змаганнях.

Щоденники війни

Проте мріє Леонід Станіславський про одне:

"Я хочу повернутися додому, до Харкова, лише цього я прагну".

Дивіться "Щоденники війни" про Леоніда Станіславського:

Новини по темі