Сезон гарбузів в розпалі. Напередодні веселого Хелловіну ми радимо вам не залишатися осторонь і приготувати смачні страви із гарбуза. Гарбуз - надзвичайно цінний і корисний продукт. З нього виготовляють безліч кулінарних шедеврів, його сушать, із нього варять повидло та збирають насіння. У нашій підбірці - 5 найкращих осінніх рецептів на будь-який смак. Потіште своїх рідних смачненьким!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 рецептів супу з гарбуза на будь-який смак

ГАРБУЗОВИЙ ХУМУС

Інгредієнти:

Гарбуз - 1 шт.

Мед 

Гарбузове насіння

Нут 

Селера

Оливкова олія

Соєвий соус

Спеції

Приготування:

1. Почистити та нарізати гарбуз на великі шматки. 

2. Викласти гарбуз на деко, полити медом та відправити у духовку на 40 хв.

3. Висипати гарбузове насіння на інше деко. Полити оливковою олією та соєвим соусом. Посипати сіллю, перцем та паприкою.

4. Змішати у тарілці гарбуз, нут, силеру та сіль. Перемішати блендером. 

ТЕПЛИЙ ГАРБУЗОВИЙ САЛАТ 

Інгредієнти:

Гарбуз - 400 г

Цибуля - 1 шт.

Перець чилі - 1 шт.

Болгарський перець - 2 шт.

Помідор чері - 5 шт.

Бальзамічний оцет - 1 ст. л.

Кунжут - 20 г.

Арахіс - 30 г.

Спеції та зелень 

Приготування:

1. Розігріти пательню та висипати на неї нарізану цибулю. Додати оливкової олії та смажити. 

2. Перець чилі нарізати кільцями і додати до цибулі. 

3. Нарізати соломкою болгарський перець і відправити на пательню. 

4. Натерти гарбуз на крупній терці і висипати до овочів на пательню. Додати приправу.

5. Висипати на пательню цілі помідори чері і обережно перемішати страву. 

6. Перед подачею полийте салат бальзамічним оцтом та соком лайму. Посипте насінням конжуту та горішками.  

ГАРБУЗОВА ВАТРУШКА 

Інгредієнти:

Для тіста вам знадобиться:

-500 г білого борошна;

-200 г гарбузового пюре;

-50 г масла;

-80 г сметани;

-1 яйце;

-6-7 г свіжих дріжджів;

-ванільній екстракт та дрібка солі.

Для начинки:

-300 г сиру;

-90 г сметани;

-1 яйце;

-ваніль за смаком.

Приготування:

1. Довільними шматками нарізати гарбуз та покласти у каструлю. Залити водою та варити. 

2. Змішати сметану, дріжджі та теплу воду. Коли дріжджі розчинилися, додати борошно, сіль, екстракт ванілі та молоко. Перемішати.

3. Вийняти гарбуз та перемістити у блендер без зайвої вологи. Перемішати до утворення однорідного пюре. 

4. Змішати гарбуз та борошно до утворення тіста. Залишити його у посудині, накривши плівкою, на 1,5 - 2 год.

5. Застелити деко пергаментним папером і викласти на нього шарики із тіста. Закрити деко поліетиленовим пакетом і залишити заготовки на 40 хв. 

6. Для приготування начинки змішайте у блендері сир, цедру лимону, сметану та жовток.

7. Викласти начинку на тісто і відправити страву у піч на 15-20 хв. при температурі 180-200 градусів. 

ГАРБУЗОВА ФРІТАТА

Інгредієнти:

Яйце - 7 шт.

Гарбуз - 1 кг

Ковбаса чорізо - 4 шт.

Сир козячий - 150 г

Вершки - 250 мл

Броколі - 100 г

Цибуля - 1 шт

Спеції за смаком

Приготування:

1. Розбити яйця в окрему посудину. Додати вершків та спецій. Перемішати вінчиком.

2. При температурі 200° запікати шматочки гарбуз та ковбасу чорізо протягом 20 хв.

3. Змастити форму для випікання вершковим маслом або рослинною олією. Викласти у форму гарбуз та ковбасу. Додати шматочки броколі та викласти козячий сир.

4. Посипати страву цибулею та залити яєчно-вершковою сумішшю. Запікати страву протягом 40 хв. при температурі 180°.

ГАРБУЗОВИЙ СУП

Інгредієнти:

Гарбуз - 300 г

Морква - 300 г

Томати - 150 г

Часник - 1шт.

Моцарелла - 100 г

Сіль

Перець

Приготування:

1. Запікати овочі протягом 30 хв. у духовці при температурі 180°, додавши у масу оливкову олію, чебрець та перець.

2. Вийняти спечені овочі та помістити їх у велику каструлю. Перетворіть масу на пюре, збивши її блендером.

3. Якщо маса вийшла загустою, додаємо бульйон. Варіть суп до кипіння. Додайте сіль та перець за смаком.

4. Налийте суп у тарілку і додайте декілька кульок моцарелли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 осінніх рецептів від Руслана Сенічкіна