Гарбуз вважається чемпіоном по вмісту речовин, які необхідні для нормальної роботи організму людини. Дієтолог Галина Незговорова зауважує, що цей овоч займає перше місце за вмістом заліза. Крім того, у нього в п’ять разів більше бетакаротину, ніж у моркві.

Клітковина з гарбуза легко засвоюється, тому страви із гарбуза широко використовуються у дієтичному харчуванні

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поради дієтолога: Користь гарбузового насіння

Страви з гарбуза рекомендовано вживати людям із хворою печінкою, із захворюваннями кишечника, серцево-судинної системи, нирок, а також при токсикозі, безсонні, «морській хворобі». Експерт Галина Незговорова стверджує, що гарбуз також використовують для профілактики анемії, атеросклерозу, простатиту, нервово-емоційній втомі.

Вченими доведено, що вживання гарбуза покращує стан шкіри, попереджає розвиток кар’єсу і навіть призупиняє розмноження бактерій туберкульозу.

Споживати гарбуз у великій кількості не рекомендується тим, у кого низька кислотність шлунку, а також хворим на важку форму цукрового діабету.

Гарбуз - це хіт осіннього сезону. Отже, зараз саме час потішити своїх рідних гарячим гарбузовим супом.

ГАРБУЗОВИЙ СУП

Інгредієнти:

Гарбуз - 300 г

Морква - 300 г

Томати - 150 г

Часник - 1шт.

Моцарелла - 100 г

Сіль

Перець

Приготування:

1. Запікати овочі протягом 30 хв. у духовці при температурі 180°, додавши у масу оливкову олію, чебрець та перець.

2. Вийняти спечені овочі та помістити їх у велику каструлю. Перетворіть масу на пюре, збивши її блендером.

3. Якщо маса вийшла загустою, додаємо бульйон. Варіть суп до кипіння. Додайте сіль та перець за смаком.

4. Налийте суп у тарілку і додайте декілька кульок моцарелли.

ГАРБУЗОВА ЗУПА

Інгредієнти:

Вершкове масло - 25 г

Гарбуз - 300 г

Картопля - 2 шт.

Корінь селери - 1 шт.

Морква - 1шт.

Корінь петрушки - 1шт.

Болгарський перець - 1 шт.

Цибуля - 1 шт.

Сало - 50 г

Сіль

Перець

Приготування:

1. Розтопити вершкове масло. Додати трохи оливкової олії.

2. Порізати картоплю і гарбуз на великі шматки. Додати корінь селери, потім моркву, корінь петрушки, нарізаної цибулі і болгарського перцю. Почати підсмажувати до появи легкої скоринки.

3. Додати овочевого бульйону або води, щоб вона ледь покривала овочі. Чекати поки закипить і на невеликому вогні варити, поки овочі не стануть м’якими.

4. За допомогою блендера перетворити овочі на пюре. Додати сіль та перець за смаком.

5. Поставити суп на піч, довести до кипіння і варити протягом 2-3 хв.

6. Відставити каструлю і підсмажити на пательні шматочки сала. Додати цибулі.

7. Подавати суп із шматочками сала та цибулі.

ГАРБУЗОВИЙ КРЕМ-СУП

Інгредієнти:

Цибуля ріпчаста - 2 шт.

Часник - 3 зубчики

Гарбуз - 1 кг

Коньяк - 50 мл

Петрушка - 20 г

Вершкове масло - 100 г

Гарбузове насіння - 20 г

Вершки

Сіль

Перець

Приготування:

1. Розігріти на пательні оливкову олію і почати смажити цибулю. Розчавити головки часнику ножем, порізати і додати до цибулі. Смажити до появи сильного аромату часнику.

2. Порізати на мілкі шматки гарбуз. Висипати його на пательню. Смажити на невеликому вогні, поки гарбуз стане м’яким. Після цього додати коньяк.

3. Завчасно приготувати курячий бульйон з розмарином і лавровим листям. Додати до нього гарбузову масу. Посипати суміш перцем та сіллю за смаком.

4. Нарізати петрушку, висипати її у суп. Після цього додати вершкового масла і трохи вершків. Перемішати масу блендером.

5. Перед подачею прикрасити суп гарбузовим насінням.

ГАРБУЗОВИЙ СУП З БЕКОНОМ

Інгредієнти:

Гарбуз - 300

Морква - 2 шт

Бекон - 100 г

Вершки - 100 мл

Біле вино - 100 мл

Волоський горіх - 150 г

Вершкове масло - 100 г

Зелень та спеції за смаком.

Приготування:

1. Нарізати гарбуз на маленькі кубики та смажити у каструлі, наливши у неї олії та додавши вершкового масла.

2. Додати дрібно нарізану моркву. Просмажити на великому вогні, накривши кришкою.

3. На пательні смажити нарізаний на кубики бекон. Додати подрібленого волоського горіху.

4. Долити до гарбузу білого вина. Варити ще 2-3 хв. Після цього посипати страву спеціями. 

5. Долити до гарбузу вершки та перемішати суміш блендером. Довести страву до кипіння. 

6. Подавати страву із смаженим беконом та горіхами. 

ГАРБУЗОВИЙ СУП-ПЮРЕ З ІМБИРОМ

Інгредієнти:

Гарбуз - 1 кг

Морква - 2 шт.

Імбир - 20 г

Олія - 2 ст. л.

Цибуля - 1 шт.

Вода - 500 мл

Молоко - 100 мл

Приготування:

1. Розігріти на пательні оливкову олію. Порізати гарбуз та імбир на невеликі шматочки та смажити до появи золотистої скоринки.

2. В каструлі смажити цибулю до м’якості, додати моркву.

3. Змішати всі овочі разом у великій каструлі і залити гарячою водою. Довести страву до кипіння і варити на середньому вогні протягом 5-6 хв. Додати солі та перцю за смаком, а також молока.

4. Перемішати масу блендером до утворення пюре. Довести до кипіння. Перед подачею додати кілька крапель оливкової олії та листя петрушки.

Дозвольте гарбузу зайняти почесне місце у вашому раціоні харчування, і позитивна дія не змусить на себе чекати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рецепт ароматних булочок із гарбузового тіста від Валентини Хамайко