У "Сніданку з 1+1" директор центру досліджень енергетики Олександр Харченко розповів, чи справді опалювальний сезон перебуває під загрозою

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Чи будуть знову вимикати світло (коментар експерта)
Unsplash

Директор центру досліджень енергетики прокоментував, чи очікувати блекаутів цієї зими

Поділитися:

"Опалювальний сезон під загрозою" — таку заяву зробила Асоціація міст України 6 вересня. Кабмін заспокоює: ситуація повністю контрольована. Чи готова українська енергосистема до зими? У "Сніданку з 1+1”, що виходить у будні дні з 07:00 до 09:30 в ефірі телеканалу 1+1 Україна, телеканалу ТЕТ та на YouTube, це питання прокоментував директор центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як долати стрес під час війни дорослим та дітям: поради експерта проєкту "Говорить вся країна" психолога Оксани Зайцевої

Чи справді опалювальний сезон під загрозою

Експерт не вважає заяву Асоціації міст України ґрунтовною. Реальних загроз для опалювального сезону наразі немає, а повідомлення урядовців може бути частиною політичної гри. Також були заяви, що президент Зеленський незадоволений підготовкою енергосистеми до зими. Директор центру досліджень енергетики коментує це так:

"Неможливо бути задоволеним підготовкою до опалювального сезону, перед яким вам знищили приблизно 50% вашої енергетичної системи".

Нагадуємо, що минулого року українська електросистема зазнала 271 влучання різного роду. Окупанти розбили вугільну генерацію та пошкодили високовольтні мережі. Поки мережі відновили, то ремонт генераційних машин може зайняти кілька років. Для розв'язання проблеми дефіциту генерації експерт бачить два шляхи. По-перше, можливий імпорт додаткової електрики з Європи. До цього метод уже вдавалися. По-друге, варто забезпечити скорочення власного електроспоживання.

Як зменшити електровитрати

Щоб допомогти українській електросистемі, необхідно економити електрику в пікові години — зранку та ввечері. У ці періоди доби вимикайте бойлер, не користуйтеся пральною машиною та мінімізуйте використання електричного чайника.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи повториться минулорічний досвід блекаутів (розповів експерт з енергетики)

Що значить блек-аут та чи очікувати його цієї зими

Блекаут — це некероване вимкнення системи. Щоб вивести систему зі стану блекауту, країні потрібно дві доби. Експерт запевняє, що Україна цьогоріч набагато краще готова, а тому повинно бути менше складнощів. Загальнонаціональні блекаути малоймовірні, а от регіональні цілком можливі. У найбільшій зоні ризику знаходяться Запоріжжя, Одеса, Київ, Харків. Попри оптимістичні настрої, потрібно почати готуватися до зими вже зараз, адже ворог непередбачуваний.

"Я не очікую, що цього року можливі національні блекаути, навіть якщо будуть атаки", — говорить директор центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

Дивіться "Сніданок з 1+1" з 7:00 до 9:30 у будні дні на телеканалі “1+1 Україна” та на YouTube, а також “Сніданок. Вихідний” у суботу та неділю з 7:00 до 9:30. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

Сніданок в соцмережах:
Instagram
Facebook
Нагадаємо, для того, аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.

Новини по темі