Як платити меншу комуналку: зі змінами у державній програмі з утеплення будинків розбиралися у «Сніданку з 1+1»

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Утеплити будинок і платити меншу комуналку: що варто знати про державні програми і гарантії
Pixabay/Tumisu

Що треба знати про зміни у державній програмі з утеплення будинків?

Поділитися:

В Україні цього року обіцяють реалізувати масштабну програму термомодернізації (утеплення) будівель. Для цього Верховна Рада вже прийняла відповідний закон, який вносить суттєві зміни у державну програму з утеплення будинків, якою українці користуються вже декілька років. Про які ж зміни йде мова? Розбиралися у "Сніданку з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відпустка під час війни: як оплачується, скільки може тривати, кому можуть відмовити у відпустці на період дії воєнного стану (роз’яснення експерта)

Утеплення будинків передбачає встановлення євровікон та термодверей, заміну труб, встановлення теплових пунктів, щоб зменшити витрати тепла і менше платити за комуналку взимку. Державною програмою щодо утеплення будинків та модернізації мереж українці вже користуються кілька років. Але новий закон цю процедуру спрощує. Принципово нових моментів два:

1. Відтепер Фонд енергоофективності може сплачувати свою частку наперед. Раніше гроші від фонду надходили лише після виконання робіт, і людям доводилося повністю все оплачувати самостійно, а потім чекати коли їм повернуть гроші, гарнатовані фондом (50% від затрачених коштів на утеплення, решту оплачують власники будинку).

2. Зараз гроші люди можуть платити частинами, поступово, по мірі виконання робіт, а не одразу наперед всю суму, як це було раніше.

Директор фонду енергоефективності Єгор Фаренюк так коментує це "Сніданку з 1+1":

"Серед суттєвих спрощень – можливість верифікації проєктів не тільки після їх повного завершення, а після завершення їх окремих етапів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціни на газ і тепло для українців не зростатимуть до кінця війни

Фахівці стверджують, що завдяки утепленню будинку можна зекономити до 40-50% на опаленні, а значить, набагато менше сплачувати за комунальні послуги взимку. В найближчий рік заплановано зробити термомодернізацію для 5-ти тисяч багатоповерхівок по всій території України. Це надзвичайно важливо в умовах непростої зими, яка на нас чекає (через воєнні дії та економічні проблеми, спровоковані війною).

Також директор Фонду енергоефективності анонсував фінансування відновлення багатоквартирних будинків, що постраждали від війни. Єгор Фаренюк каже:

"Наші донори попередньо вже погодилися надати частку коштів, щоб запустити таку нову програму. Ми сподіваємося її запустити наприкінці серпня, на початку вересня цього року".

Заявку на цю програму вже можна подати на сайті Фонду енергоефективності.

Більше про зміни у державній програмі утеплення будинків дивіться у відео:

Новини по темі