Відпустка під час війни: як оплачується, скільки може тривати, кому можуть відмовити у відпустці на період дії воєнного стану (роз’яснення експерта)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Кому можуть відмовити у відпустці під час війни: роз'яснення у "Сніданку з 1+1"
freepik.com

Що треба знати про відпуску під час війни? Кого з працівників можуть не відпустити на відпочинок на період дії воєнного стану?

Поділитися:

Чи можна розраховувати на відпустку під час війни? Кому з працівників можна поки забути про відпочинок і чому? У "Сніданку з 1+1" всі роз'яснення надав в.о. голови державної служби України з питань праці Ігор Денера.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вихідні у липні 2022 Україна: неробочі та скорочені дні під час воєнного стану, церковні свята

Посадовець говорить:

"Відпустка – це той період часу, який необхідний, щоб відновити працездатність людини. Проте під час війни є певні обмеження щодо відпусток".

Крім того, під час воєнного стану відмінили всі додаткові вихідні в Україні. 

Кому можуть відмовити у відпустці на період дії воєнного стану?

На початку повномасштабної війни, розпочатою росією проти України, Верховна Рада України прийняла закон "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану". Відповідно до п.2 ст.12 цього закону:

"У період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури".

Як же зрозуміти, чи працюєте ви на підприємстві критичної інфраструктури? Ігор Денера згадує Постанову Кабінету Міністрів України №1109 "Деякі питання об’єктів критичної інфраструктури", у якій є чіткий перелік секторів (підсекторів), основних послуг критичної інфраструктури держави:

  • паливно-енергетичний сектор;
  • інформаційний сектор;
  • системи життєзабезпечення;
  • харчова промисловість та агропромисловий комплекс;
  • охорона здоров’я;
  • ринки капіталу та організовані товарні ринки;
  • транспорт і пошта;
  • промисловість;
  • цивільний захист населення та територій;
  • фінансовий сектор.

Тож, якщо ви працюєте на підприємстві критичної інфраструктури, під час війни вам цілком законно можуть відмовити у відпустці. У решті випадків працівники мають право на щорічну оплачувану відпустку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У серпні чи у вересні: коли учні в Україні підуть до школи та в якому режимі будуть навчатися (Прем’єр-міністр Денис Шмигаль)

Скільки триває відпустка під час війни?

Тривалість щорічної оплачуваної відпустки під час війни, відповідно до п.1 ст.12 ЗУ "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану", складає максимум 24 календарні дні.

Новини по темі