Як погода пов'язана з відключеннями світла: роз'яснення експерта

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як погода пов'язана з відключеннями світла: роз'яснення експерта
Freepik

Чи загрожує українцям "післясвятковий блекаут"?

Поділитися:

Через стійкі морози в Україні зросло споживання електроенергії, що призводить до зростання її дефіциту в енергосистемі. Також після свят зросло споживання промисловістю та бізнесом. Саме тому були анонсовані ліміти споживання електроенергії не тільки вдень, а й вночі. Як погода пов'язана зі світлом і чи загрожує нам "післясвятковий блекаут"? Про це у "Сніданку з 1+1поговорили з директором центру досліджень енергетики Олександром Харченком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що буде з економікою України у 2023 році: прогноз економіста Сергія Фурси у "Сніданку з 1+1"

Як погода пов'язана зі світлом?

"Кожен градус температури вниз додає ще 250 МВт в сьогоднішних кондиціях енергосистеми споживання. Це еквівалент одного додаткового блоку вугільної електростанції, який треба запустити. В умовах, коли вони пошкоджені і фізично їх запустити просто неможливо, зростають дефіцити, і їх розподіляють більш-менш рівномірно по областях.

Наразі ситуація некритична. Ремонти відбуваються доволі швидко. Після свят повернулися планові відключення, але несподіваних аварійних немає. Та, звісно, передбачити, що буде далі за того обладання, що ми маємо зараз, неможливо. Все залежить від того, як швидко ми ремонтуємо, як швидко вони (росія - прим. ред) знищують, а також як швидко падає температура. Якби було 15 градусів морозу, було б гірше", — пояснив експерт з енергетики Олександр Харченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як проблеми з енергетикою впливають на економіку України: що буде с доларом та чи зміняться ціни на пальне та продукти (роз'яснення економіста)

Чому ввели відключення електроенергії вдень та вночі?

"Є певний обяг генерації електроенергії, а є певний обяг споживання. Зараз вони не співпадають. Генерації не вистачає, а споживачі хочуть більше. В нас є компанія Укренерго, яка відповідає за розподіл електрики. Вони щодня по годинам рахують, скільки в нас є генерації, а скільки потребують соживачі і передають прогноз розподільчим компаніям. Ті в свою чергу повинні рівномірно розподілити електроенергію між своїми споживачами, щоб у кожного в певні години було світло".

Чи можливий новий блекаут в Україні після свят?

"Зараз усі сили сконцентровані на тому, щоб наявні в нас потужності максимально ефективно працювали, щоб приводити їх до ладу. Уваги до них набагато більше, ніж рік тому. Я не можу підписатися під тим, що в окремих регіонах не буде аварійних відключень чи ситуацій, коли світло зникає. Це може трапитися. Втім, національного блекауту я не очікую взагалі. Ми вже навчилися дуже добре виходити з ситуацій. Коли десь щось стається, ми добре розуміємо, як відновлюватися. Інша справа — можливі нові атаки ворога".

Новини по темі