Як проблеми з енергетикою впливають на економіку України: що буде с доларом та чи зміняться ціни на пальне та продукти (роз'яснення економіста)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як проблеми з енергетикою впливають на економіку України та чи вплине це на ціни
freepik.com

Чи зміниться вартість пального та продуктів через енергетичну кризу в Україні?

Поділитися:

За даними Міненерго 40% енергетичної інфраструктури України серйозно пошкоджено внаслідок російських обстрілів за останні 2 тижні. Наразі триває робота, аби в максимально короткі терміни відновити мережі. В Центрі досліджень енергетики повідомили при виході з ладу високотехнологічної частини енергетичної інфраструктури на повне відновлення піде від 9 місяців до 1,5 року. Як проблеми з енергетикою впливають на економіку України? Що буде з доларом? Та чи зміниться вартість пального та продуктів? Розказує економіст, інвестиційний банкір Сергій Фурса у студії "Сніданку з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де дивитись графік відключень електроенергії в Україні

Сергій Фурса розповідає, що збитки є технічні (наприклад, ціна пошкодженого обладнання), а є загроза руйнування засобів передачі. Економічні збитки настануть, якщо зруйнована інфраструктура та вимушені віялові відключення будуть настільки масштабними, що не зможуть працювати цілі підприємства. 

"Останніми місяцями наша економіка відновлювалась. Але цей процес зупиниться, якщо не буде електроенергії. Бо це база для всього, — зазначає Сергій Фурса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Курс долара восени або чому хвіст виляє собакою: валютний прогноз та коментар економіста Сергія Фурси у «Сніданку з 1+1»

Що буде з цінами на пальне в Україні

Ціни на пальне пов'язані зі скороченням видобутку нафти, про яке оголосила ОПЕК. Фактично, видобуток нафти скоротився на 1%, і ціни майже повернулись до попередніх. 

"Ми не маємо цього відчути, тому що ціни піднялись уверх і опустились за ці два тижні", — пояснює Сергій Фурса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що буде з гривнею до кінця року: коментує економіст Сергій Фурса у "Сніданку з 1+1"

Якою буде інфляція в Україні: прогнози

"Враховуючи те, що у нас 8-й місяць триває війна, інфляція у нас лише трохи більша за показники в Угорщині чи країнах Балтії. Навіть враховуючи девальвацію гривні, вона у нас контрольована", — зазначив економіст.

Як проблеми з енергетикою впливають на економіку України, дивіться:

 

Новини по темі