Що буде з економікою України у 2023 році: прогноз економіста Сергія Фурси у "Сніданку з 1+1"

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Що буде з економікою України у 2023 році (прогноз економіста Сергія Фурси)
freepik.com

Що чекає нас у 2023 році?

Поділитися:

ВВП України 2022 року впав на понад 30%. Про це повідомили в пресслужбі Міністерства економіки. Це найгірший результат часів незалежності України. Економістом та інвестиційний банкір Сергій Фурса в ефірі "Сніданку з 1+1" розповів, що чекає нас у цьому році та наскільки сильно зміниться економічна ситуація.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як проблеми з енергетикою впливають на економіку України: що буде с доларом та чи зміняться ціни на пальне та продукти (роз'яснення економіста)

інфографіка

"Ми стали бідніші на 30%. Це вже результат. В середньому країна стала на багато біднішою. У нас насправді з 2016 року ВВП зростало. Воно зростало динамічно. Падіння на 30% це дуже багато, але війна тому пояснення. Ми втратили мільйони людей, які імігрували, порти заблоковані, деякі міста зруйновані, і це не може не впливати на економіку. 30% падіння ВВП це ще дуже хороши показник", — розповідає Сергій Фурса.

Економіст пояснив, що в Україні очікували ще більше падіння ВВП, попри те, що до початку обстрілів інфраструктури економіка вже почала відновлюватись, однак українці і до цього пристосувались:

"У нас дуже гнучка економіка, як виявилось". 

Що буде з економікою України у 2023 році

"Все залежить від війни. Не буде значного відновлення економіки, допоки триває війна. Поки очікується незначне зниження, а далі — відновлення. Як тільки буде світло — буде відновлення".

Що буде з гривнею найближчим часом

Сергій Фурса запевняє, що зараз немає причин для падіння гривні. Вона стрибала уверх-вниз, коли буди ще перші обстріли:

"Україна має фінансову підтримку західних партнерів, яка розписана на увесь 2023 рік. Найближчим часом нічого кардинально не має змінитись. Окрім, звісно, форсмажорних обставин".

Що буде з цінами у 2023 році

"Є очікування, що ціни зростуть, і це логічно. У бізнесу більші витрати, і він перекладає це на споживачів. Гарна новина у тому, що ціни зростатимуть повільніше, ніж минулого року. Усі чинники, які були минулого року, майже вичерпались: зовнішня інфляція, девальвація гривні, логістичні проблеми. Нових факторів, які будуть підтримувати зростання цін, немає, окрім можливих обстрілів енергетики".

Дивіться прогноз економіста Сергія Фурси:

Новини по темі