Як потрапити до лікаря в умовах війни: до яких спеціалістів можна прийти без направлення та декларації (роз'яснення у Сніданку з 1+1)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
До яких лікарів під час війни можна потрапити без направлення і декларації (роз'яснення у Сніданку з 1+1)
Pixabay/voltamax

Як потрапити до лікаря за новою системою?

Поділитися:

На період дії воєнного стану МОЗ спростило доступ до лікарів. Тепер до сімейних лікарів і до деяких фахівців можна потрапити без направлення і декларації. Але чи дійсно так просто записатись на прийом до лікаря без направлення і які додаткові права повинні знати пацієнти в умовах війни, розібрались у "Сніданку з 1+1".

Згідно медреформи, направлення до вузького спеціаліста видає ваш сімейний лікар. Але  в умовах війни  правила простіші, особливо для внутрішньо переміщених осіб. Тепер ви можете звернутись до будь-якого сімейного лікаря, навіть якщо раніше не підписували декларації. Крім того, в Міністерстві охорони здоров'я спростили запис на прийом до деяких вузьких фахівців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖЯк медична система України працює під час війни: ексклюзивний коментар міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка у «Сніданку з 1+1»

Без електронного направлення можна потрапити до:

  • гінеколога
  • стоматолога
  • психіатра
  • нарколога
  • фтизіатра
  • до лікаря, у якого під наглядом перебуває пацієнт із хронічним захворюванням.

лікарі

Директор департаменту розвитку електронної системи охорони здоров’я Дмитро Черниш пояснює:

"Якщо пацієнту виписали таке направлення, нічого страшного, але якщо направлення немає, пацієнт може без відвідування сімейного лікаря відразу звертатися до такого лікаря. Лікар має прийняти пацієнта, надати йому відповідну послугу, записати  інформацію про надану послугу в електронну медичну картку даного пацієнта, і ми на рівні національної служби здоров'я України побачимо, що таким лікарем була надана така послуга. І ми оплатимо закладу охорони здоров’я за надану послугу".

Але це стосується лише 6 вузьких спеціалістів.  До решти медиків потрібне направлення від сімейного лікаря. Якщо у вас виникли непорозуміння, МОЗ радить звертатись на гарячу лінію за роз'ясненнями та скаргами.

Як потрапити до лікаря за новою системою, дивіться експеримент "Сніданку з 1+1":

Новини по темі