Внутрішні переселенці в Україні: найбільш поширені запитання про послуги для ВПО в "Дії"

У Мінцифрі відповіли на найбільш поширені запитання щодо послуг для переселенців в Дії
Facebook UNICEF Ukraine

Що треба знати внутрішнім переселенцям в Україні для отримання пільг та грошової допомоги? Відповіді на найбільш поширені запитання.

Поділитися:

Через застосунок "Дія" переселенці можуть отримати важливі послуги онлайн. У Міністерстві цифрової трансформації дали відповіді на найбільш поширені запитання щодо послуг у "Дії" для ВПО (внутрішньо переміщених осіб).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Україна в інформаційній війні перемагає росію», – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров в ексклюзивному інтерв'ю ТСН

Хто така ВПО? Чи можна вважажтися ВПО, якщо перебуваєш за кордоном?

Якщо людина перебуває за кордоном, вона вважається біженцем, а не внутрішнім переселенцем (ВПО). Внутрішньо переміщена особа — це та, що змінила тимчасове місце проживання всередині країни. Тож послуги для ВПО в "Дії" стосуються лише українців, які не покидали країни, але поїхали з небезпечних через війну місць постійного проживання.

Коли буде довідка ВПО і грошово допомога після того, як вдалося подати заяву в "Дії"?

Заява на надання статусу ВПО обробляється декілька днів (але найчастіше не більше доби). Потім довідка ВПО з'являється в "Дії" в переліку документів. Що стосується грошової допомоги переселенцям, точних строків нарахування поки не озвучують: у Мінцифрі кажуть, що "виплати нарахуються, щойно Ощадбанк за поданням Мінсоцполітики перераховує кошти у ваш банк".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Довідка ВПО в «Дії», виплати переселенцям, заявка про пошкоджене майно під час війни: Михайло Федоров розповів подробиці про нові онлайн-послуги

Чи можна оформити довідку ВПО в "Дії", якщо немає ID-картки чи закордонного паспорта?

На жаль, ні. Щоб отримати статус ВПО, у застосунку має відображатися картка платника податків та один із паспортів: ID-картка або закордонний біометричний паспорт.

Якщо вже є довідка ВПО, чи можна оформити виплати в "Дії"?

У Мінцифрі повідомляють: "Якщо ви вже маєте довідку ВПО, тоді для оформлення допомоги радимо звернутися в ЦНАП". Тобто, оберіть для себе 1 спосіб отримання довідки та виплат: через місцевий ЦНАП, або через "Дію", і не комбінуйте їх.

Що робити, якщо з першого разу в "Дії" не вдалося подати заявку на отримання послуг для ВПО?

У Мінцифрі радять спробувати пізніше, посилаючись на велике навантаження на державні ресурси під час війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Статус безробітного: спрощено порядок отримання цього статусу та оновлення по сумі виплати допомоги

Дивіться відео візиту міністра цифрової трансформації України Михайла Федорова до "Сніданку з 1+1":

Новини по темі