Як медична система України працює під час війни: ексклюзивний коментар міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка у «Сніданку з 1+1»

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Скільки лікарень пошкодили та зруйнували окупанти, як в умовах війни в Україні надається медична допомога: розповідає міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко
Facebook Міністерство охорони здоров'я України

Міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко розповів у "Сніданку з 1+1" про те, як в нашій країні наразі надається медична допомога в умовах війни.

Поділитися:

Яка ситуація в галузі охорони здоров'я України зараз, в умовах війни? Про це у "Сніданку з 1+1" розповів міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко подякував всім медичним працівникам України, які рятують життя під час війни: «Вся країна пишається вами, ви герої!»

Перш за все міністр розповів про ситуацію із загиблими та пораненими після жахливого теракту російських військ у Кременчузі 27 червня, коли ворожа ракета влучила у ТРЦ. За офіційними даними станом на сьогодні в результаті цього теракту вже є 25 загиблих, 69 поранених і багато зниклих, місце знаходження яких поки не встановлене. Та Віктор Ляшко зауважує:

"Загиблі у офіційній статистиці – це лише ті, яких вдалося ідентифікувати. Але пожежа і руйнування були страшні, кількість загиблих може бути значно вища".

Віктор Ляшко зізнається, що налагодити роботу системи охорони здоров'я в Україні в умовах війни було важко, проте зараз колапсу системи немає. І все завдяки героїчній самовідданій праці наших медичних працівників, а також системності управлінських рішень. Щодо надання першої медичної допомоги в екстремальних умовах міністр розповідає:

"У нас працюють бригади екстреної медичної допомоги, плюс ми створили бригади медицини катасфтроф, у яких своя специфіка і роль під час виїздів та евакуації поранених".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Посттравматичний стресовий розлад у дитини: як проявляється у різному віці, як допомогти, чого не можна робити (поради МОЗ)

Російські окупанти завдали величезної шкоди медичній галузі України. Міністр розказує:

"Більше 770 закладів охорони здоров'я пошкоджено, 121 повністю зруйновані і відновленню не підлягає, понад 500 аптек пошкоджено чи зруйновано. На жаль, на сьогодні нам відомо про 13 загиблих медичних працівників, 48 тяжко поранених. Проте у нас немає даних з окупованих територій та територій, де йдуть активні бойові дії. Велика кількість цивільних медиків мобілізована. Тож, напевно, кількість загиблих медиків загалом більша".

Щодо відновлення пошкоджених об'єктів Віктор Ляшка зазначає:

"35 закладів вже повністю відновлені і приступили до роботи, але у більшості зараз проходить аудит пошкоджень".

Також Віктор Ляшко звернувся до всіх медичних працівників, які наразі виконують свої обов'язки на тимчасово окупованих територіях. Він наглосив, що заробітна плата їм виплачується на банківські картки. А якщо ні, просив звертатися на гарячу лінію МОЗ за телефонами 0 800 505 201, 0 800 60 20 19. 

Новини по темі