Як правильно обрізати лаванду навесні: поради експерта

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Коли правильно обрізати лаванду: поради експерта
Getty images

Поради, як доглядати за лавандою від експертки з садівництва у «Сніданку з 1+1».

Поділитися:
Триває збір історій з нагоди дня народження "Сніданку з 1+1". Записуйте відеоролик у горизонтальному форматі за посиланням.

Лаванда - це чудова рослина, яка дарує не тільки чудовий аромат, але й користь у господарстві та красі вашого саду. Вона потребує певного догляду, щоб розквітати у всій своїй красі. Експертка з садівництва Антоніна Лесик у «Сніданку з 1+1» поділилась порадами, як правильно обрізати лаванду навесні.

Умовно всі види обрізки можна розділити на 3 групи:

  • Санітарна
  • Формуюча
  • Омолоджувальна

Санітарна обрізка

Санітарна обрізка проводиться навесні. Треба відрізати всі зламані гілочки, які не перезимували або, якщо вони дуже близько до землі. Але, якщо ви хочете розмножити лаванду, то можна залишити декілька гілочок, що лежать на землі, зробити невеличке заглиблення, заколоти шпилькою, полити і в цьому місці лаванда вкоріниться. Вже на наступний сезон у вас будуть нові кущики.

Формуюча обрізка

Формуюча обрізка - найголовніша, саме від неї залежить, чи буде пишне квітування лаванди. Щоб провести правильно формуючу обрізку, необхідно відрізати приблизно одну третину куща лаванди і залишити буквально 5 см. над здеревʼянілою частиною. Тоді лаванда дасть розгалуження і у вас буде багато цвіту. Звичайно, коли у вас один чи два кущика лаванди, зробити це можна сікатором без проблем. Але, якщо лаванди дуже багато, то можна звʼязати мотузкою кущі лаванди і одним рухом обрізати кущ.

Омолоджувальна обрізка

Якщо ви садівники з досвідом, то могли помітити, що через декілька років лаванда старіє і вироджується. Вона перестає тримати правильну форму, а внизу зʼявляється висока здеревʼяніла частина. Щоб омолодити кущ лаванди, треба його обрізати на 5-10 см. Ця процедура доволі стресова для куща і іноді він може навіть загинути. Тому, таку обрізку варто проводити у декілька етапів: першу половину куща обрізаємо в цьому сезоні, а іншу залишаємо. Таким чином кущ буде не так сильно стресувати. На наступний сезон міняємо ці частини місцями. Якщо ви купили молоді кущики першого року, то необхідно обрізати наполовину, аби утворилось розгалуження. На наступний рік обрізати на третину до здеревʼянілої частини.

Лаванда може розвиватись і квітнути навіть на дуже бідних грунтах без додавання добрив; але вона не любить надмірної вологості. Тож, якщо після зими на лавандових клумбах стоїть вода, то можна зробити дренажні канави; аби убезпечити від загнивання коріння.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Новини по темі