Як розпізнати фейк: 6 ознак дезінформації

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як зрозуміти, що новина - фейк

У "Сніданку з 1+1" розказали, які головні ознаки фейкових новин.

Поділитися:

Нещодавно у соцмережах популярності набув допис про українців, які втратили кінцівки через повномасштабну війну в Україні. На фото публікації пильні користувачі помітили Яну Артюхову — паралімпійську спортсменку родом з тимчасово окупованого Донецьку, яка втратила ногу в результаті ДТП ще до початку повномасштабного вторгнення. До того ж зараз жінка бере участь в чемпіонатах росії. Історій про те, що фейки стають вірусними в мережі, безліч. Як розпізнати дезінформацію, розказали у "Сніданку з 1+1”, що виходить у будні дні з 07:00 до 09:30 в ефірі телеканалу 1+1 Україна, телеканалу ТЕТ та на YouTube.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У "Сніданку з 1+1" директор центру досліджень енергетики Олександр Харченко розповів, чи справді опалювальний сезон перебуває під загрозою

Ознаки фейку

  1. "Голосні" заголовки.
  2. Емоційний текст.
  3.  Фотошоп, непропорційність зображення.
  4. У вихідному ресурсі багато інформації із "скандальними" заголовками.
  5. Не вказано першоджерело.
  6. Після пошуку зображення через Google ви побачили, що світлину використовували в інших за змістом матеріалах.

"Зазвичай фейки відрізняються голосними заголовками та емоційним текстом, саме тому збирають сотні лайків та репостів", — пояснює експерт "Детектор Медіа" Вадим Міський.

Дивіться "Сніданок з 1+1" з 7:00 до 9:30 у будні дні на телеканалі “1+1 Україна” та на YouTube, а також “Сніданок. Вихідний” у суботу та неділю з 7:00 до 9:30. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

Обговорення "Сніданку з 1+1" в соцмережах:
Instagram
Facebook
Нагадаємо, для того, аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.

Новини по темі