Як споживати газ та світло взимку, щоб зекономити: поради експерта у "Сніданку з 1+1"

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як економно споживати газ та світло взимку (поради у "Сніданку з 1+1")
Freepik

Експерт з енергетики розповів, як зекономити та підвищити власний комфорт взимку.

Поділитися:

Через військову агресію росії Україну чекає важка зима. Саме тому вже зараз потрібно ретельно готуватися до опалювального сезону. Ми вже розповідали, як утеплити оселю без обігрівачів, а тепер ділимося порадами для економії газу та світла.

Як обігріти свою оселю та зекономити газ

Експерт з енергетики Юрій Корольчук у студії програми "Сніданок з 1+1" розповів, що треба робити, аби зберегти тепло і заощадити сімейні кошти.

Утеплити фасад. Щоб максимально зберегти тепло, яке дає батарея, можна поставити позаду пластини з фольги або спеціальні відбивачі. В основному використовують фольгу.

Зробити ревізію та утеплення вікон. Якщо у вас металопластикові вікна, треба перевірити, чи вони знаходяться в належному стані. Якщо дерев'яні вікна, то заклеїти щілини паролоном. 

Завісити вікна (зовнішні ролети/цупкі штори). Так ви зможете захистити дім від протягів та втрати кільгох градусів тепла.

Застелити килими на підлогу. Це допомже створити природну теплу підлогу. Також можна повісити килими на стіну, щоб зберегти тепло.

►Також свій ефект дадуть хороші каструлі та чайник з нержавіючого матеріалу. Вони краще підігріватимуться на маленькому вогні, що дозволить заощадити на використанні газу.

Як обігріти дім та зекономити

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціни на газ і тепло для українців не зростатимуть до кінця війни

Як зекономити на електриці взимку

Замінити лампи в квартирі

В першу чергу експерт з енергетики радить зрозуміти, де ви більше використовуєте світла. Наприклад, ви регулярно вмикаєте світло на кухні або в місці, де читаєте. Там є сенс замінити лампочки на більш економний варіант — LED лампи. Там, де ви не часто використовуєте світло, як от в коридорі, можна залишити звичайні лампочки розжарювання.

Поставити двозонний лічильник

Також можна поставити двозонний лічильник, який підраховує втрати струму за різними тарифами протягом доби. Ідеальний варіант для тих, хто використовує бойлер великого обсягу.

“Я вам скажу з власного прикладу, що він використовується так: вдень не працює, а вночі вмикається. Потім мені вистачає цієї гарячої води на сім’ю протягом дня. В мене йде фактично 50 на 50 — денний тариф та нічний тариф. В це ж нічне використання можна додати пральну машинку”, — поділився експерт.

Вимикати з розетки енергозатратні прилади

Коли йдете з дому, можете вимикати пральну машинку, настільні лампи, електричний чайник тощо. А от телевізор краще не вимикати на ніч, оскільки потім він буде брати ще більше електроенергії для використання. 

 

Новини по темі