Осіння хандра та війна: де шукати позитивні емоції та як підтримати себе (поради психотерапевта Олега Чабана у «Сніданку з 1+1» на ТЕТ)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Де шукати позитивні емоції та як підтримати себе (поради психотерапевта Олега Чабана у «Сніданку з 1+1»)
freepik.com

Як відволіктись від негативних емоцій восени?

Поділитися:

В Україні триває повномасштабна війна, яку на нашій території розв'язала росія. До всього цього, надворі стає все прохолодніше і потроху до основного стресу додається осіння хандра. Як підтримати себе та де шукати позитивні емоції, розказав психотерапевт Олег Чабан у "Сніданку з 1+1" на ТЕТ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Нас відкинуло не назад, а на старт», – психотерапевт Олег Чабан про те, як знайти точку опори і почати нове життя під час війни

Олег Чабан пояснює: люди, які на роботі займаються інтелектуальною працею (журналісти, лікарі та інші), вдома мають займатися повністю протилежним. Наприклад, фізичною працею.

Як відволіктись від негативних емоцій: поради Олега Чабана:

  • прогулянки
  • катання на велосипеді
  • читання
  • музика
  • перегляд розважальних телепередач
  • ігри з домашніми тваринами
  • зустрічі з друзями
  • короткі поїздки
Потрібно знайти когось, чи щось, від чого людина заряджається.

Олег Чабан радить включати здоровий егоїзм:

"Якщо ви не потурбуєтесь про своє тіло й душу, то не думайте, що всі так чекають, як потурбуватись про вас. І знайдіть ту людину, від якої ви індукуєтесь (заряджаєтесь). Як кажуть американці: "Знайдіть щасливу людину і не входьте від неї, тому що щастя має інфекційну природу і воно передається".

Психотерапевт радить триматись поруч з людьми, що випромінюють оптимізм у будь-якій ситуації та продовжують рухатись далі.

Як підтримати себе у важкі часи

Психотерапевт наводить результати дослідження, за якими:

48% опитаних українців вважають, що навіть зараз треба знаходити для себе джерела позитиву та радості попри все, що коїться в країні;  

27% опитаних українців констатують, що всередині розбиті та виснажені, але оточенню демонструють, що із ними «все добре», бо вважають, що повинні показувати себе стійкими та сильними в цей час;

Найбільш поширеними способами отримання позитивних емоцій українці називають: будь-які прогулянки на свіжому повітрі (в парках чи за містом) – 49%; перегляд вдома розважального та гумористичного контенту – 43%; зустрічі та спільні розваги з друзями – 33% опитаних.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Емоційне вигорання в умовах війни: симптоми, як пройти тест на емоційне вигорання (відео)

Що приносить позитивні емоції

► Прогулянки на свіжому повітрі та фізична активність

«Ми всі висимо в інформаційному просторі. У людей надто багато негативних емоцій, тривог, страху, очікування. Ми вже пів року в негативних емоціях під назвою війна. Немає у війні радісного періоду. Є втома, піднесення, і знову втома. Ми повинні шукати альтернативи. Нагадаю, що ми з однієї біди – пандемія Covid-19 – без відпочинку перейшли в іншу біду. Ми не встигли відпочити. Нас до сих пір ситуація тримає в ізоляції. Тому елементарні прогулянки в парк з друзями, з собакою дуже необхідні», – зазначає Олег Чабан.

► Перегляд розважального та гумористичного контенту

«Що таке війна? Це лють, страх, ненависть. Це все – негативні емоції. Скільки можна жити в негативних емоціях? На негативних емоціях неможливо перемогти. Перемагає завжди любов. Позитивні емоції перемагають. Де взяти позитивні емоції? Мас-медіа має включатися і створювати ці позитивні емоції. Потрібно переглядати (програми – прим.), але немає єдиної поради, що дивитися: комедії, мелодрами і т.д. Треба знайти те, чого вимагає душа. Це не мають бути лише новини – розважальні програми теж мають бути", – наголошує психотерапевт.

Психотерапевт Олег Чабан зауважив, що у такого контенту мають бути певні моральні рамки:

«Ми знаходимось у ситуації, коли дуже важливим є поняття етики. Розважальний контент не має бути вульгарним, відірваним від життя. Патріотичні комедійні фільми, серіали йдуть на ура. Ті, хто воюють, теж потребують позитивних емоцій. Війна відбувається заради миру, радості, щастя».

►Зустрічі і спільні розваги з друзями

Важливо спілкуватися з людьми, які можуть зарядити вас позитивом.

Олег Чабан зазначив, що найкраще допомагає тримати себе у стабільному емоційному стані здоровий сон. Також важливо перемикати мізки, багато гуляти і не дивитись новини після 20-ї години.

Дивіться поради Олега Чабана у студії  "Сніданку з 1+1":

Не пропустіть щодня "Сніданок з 1+1" з  07:00 до 10:00, а у вихідні – з 8:00 до 10:00 на телеканалі ТЕТ, а також на YouTube. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

Новини по темі