Як українці несвідомо поширюють російські фейки: пояснення експертки у "Сніданку з 1+1"

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як працює російська пропаганда, та як їй протидіяти
Unsplash

У "Сніданку з 1+1" розповіли, як працює інформаційна війна, та як протидіяти російським фейкам.

Поділитися:

Під час російсько-української війни поширення фейків стало серйозною зброя ворога. Які наративи використовує ворог? Як ефективно протидіяти дезінформації? Про це у  “Сніданок з 1+1”, що виходить щодня з 7:00 до 9:30 в ефірі телеканалу “1+1 Україна” розповіла експертка з креативу та контент-стратегій національного проєкту з медіаграмотності “Фільтр” Міністерства культури та інформаційної політики Христина Брух.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як штучний інтелект допомагає протидіяти російській дезінформації - пояснює експерт у “Сніданку з 1+1”

Що таке інформаційна маніпуляція

"Інформаційна маніпуляція — це психологіча атака, яка спрямована на те, щоб змінити настрої суспільства", — зазначає Христина Брух.

Існує багато способів поширення дезінформації, переважно через соціальні мережі.

На яких майданчиках найчастіше фейки

Українськими "лідерами" серед поширення фейків є телеграм, інстаграм, тікток, фейсбук. У них, на жаль, ефективно, розповсюджуть дезінформацію на різні цільові аудиторії. Для міжнародного впливу ворог використовує платформу Х (раніше Twitter).

Загроза від інформаціних маніпуляцій

  • підрив авторитету держави
  • зменшення міжнародної підтримки та допомоги
  • агресія щодо біженців
  • зменшення донатів
  • розкол в суспільстві
  • паніка

Фейк

Фото: Unsplash.com

Як працюють маніпулятивні акаунти

Головним інструментом таких маніпуляцій є поширення меседжів про те, що все погано. Важливо розуміти, що проблема недобросовісних людей та корупції існує не лише в Україні. Попри все у нас є потужний волонтерський рух та велика підтримка населення, тож фокусуватися лише на песимізмі — хибний шлях. Саме для цього ворог поширює фейки, щоб похитнути мотивацію військових, волонтерів та всіх дотичних до перемоги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У "Сніданку з 1+1" розібралися, чим небезепечні діпфейки, та як відрізнити фейкове відео від справжнього

Як українці самі поширюють маніпуляцію

Нещодавно мережею розлетілося відео з опитуванням киян про Маріуполь. Користувачі були вражені тим, що опитані українці не знали про долю міста. Цей ролик набув великої популярності, його поширювали і для простого хайпу, і для мотивації цивільних не закривати очі на війну. Однак шкоди від контенту подібного роду більше, зазначає експертка. Такі матеріали посилюють агресію між військовими та цивільними, підривають бойовий дух. До того ж кілька опитаних — це не ґрунтовна вибірка. За дослідженнями, близько 78% українців мають близьких, які загинули чи постраждали через війну. Кожного дня ми бачимо більше новин про звірства російської армії, до яких абсолютна більшість свідомого українського суспільства налаштована негативно, а тому такі відео — шкідлива маніпуляція.

Дивіться "Сніданок з 1+1" по будням з 07:00 до 09:30 в ефірі телеканалу 1+1 Україна, телеканалу ТЕТ та на YouTube, а також "Сніданок. Вихідний" у суботу та неділю з 7:00 до 9:30. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

"Сніданок з 1+1" в соцмережах:

Нагадаємо, для того, аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.

 

Новини по темі