Як виховувати дітей в різному віці

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Психолог розповіла, як слід виховувати дітей в різному віці та які медоти покарання можна застосовувати.

Поділитися:

Світ шокувала історія японського хлопчика, якого батьки вночі висадили з авто за погану поведінку, а коли повернулися, хлопчика вже не було.

В тому, де межа між навчанням та жорстокістю, розбиралася в програмі Сніданок з 1+1 психолог Марія Фабрічева.

Експерт стверждує, що карають дітей ті батьки, що не можуть впоратися зі своєю малечою. Вони відчувають силу та владу над дитиною, тоді застосовують фізичні покарання.

Психолог радить батькам стримуватися від будь-яких проявів фізичного покарання, ізоляції чи приниження, адже, коли дитина виросте, психологічний бар’єр заважатиме їй досягати поставлених цілей.

До трьох років дитина не відокремлює себе від матері, його особистість лише починає формуватися. Тому до цього віку взагалі не варто застосовувати будь-які покарання.

У віці від трьох до п'яти років відбувається перша соціалізація в дитячому садочку. Дитину цікавить, що буде, якщо вона порушить правила і зробить щось наперекір. Протягом цього періоду батьки повинні вчити своє чадо контролювати емоції та не завдавати шкоди живим істотам.

Підлітковий період надзвичайно складний, адже відбувається конфлікт закладених батьківських настанов та системи цінностей, які формує дитина. Батькам варто бути структурними і системними, слідкувати, щоб їх слова відповідали вчинкам.

Варто пам'ятати, що батьки - це наставники, а не суворі поліцейські. Якщо дотримуватися цього принципу виховання, дитина буде довіряти та прислуховуватися до порад дорослих.

Новини по темі