Як захистити здоров'я майбутньої мами під час вагітності

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Лікар розповів про основні застереження для молодих матусь.

Поділитися:

Подружжя Горбунова та Осадчої розсекретило ім’я свого первісткаУ програмі «Сніданок з 1+1» акушер-гінеколог з 20-літнім стажем Олег Маланчук розповів, як уберегти здоров'я породіль і новонароджених та порадив, при яких симптомах потрібно звертатися до лікаря.

Читайте також: Знизити ризик розвитку онкозахворювань і підвищити імунітет допоможе селен.

Більшість батьків планують народження малюка заздалегідь. Щоб уберегти себе та своє майбутнє немовля від проблем зі здоров’ям, вони ретельно готуються до вагітності та намагаються забезпечувати усі необхідні умови для народження дитини.

Щоб майбутня мама та новонароджене дитя не опинилися в зоні ризику, потрібно знати кілька основних правил, яких варто дотримуватися у період вагітності.

ПЛАНУВАННЯ ВАГІТНОСТІ

 Перед плануванням вагітності потрібно обов’язково обстежитися, зрозуміти чи є проблеми зі здоров’ям.

Це можуть бути не тільки пов’язані із гінекологією, а й соматичні проблеми. Також обстежуватися має і партнер. Якщо є важкі генетичні проблеми в родинах, або були, тоді потрібно проконсультуватися з генетиком, - зауважує Олег Маланчук.

ГОЛОВНІ ПРОБЛЕМИ ПРИ ВАГІТНОСТІ

  1. Захворювання

Вагітні жінки часто не знають, про перші небезпечні симптоми і рідко звертаються до лікарів вчасно. Проте це може загрожувати життю та здоров’ю породіллі та немовляти.

На жаль, часто жінки під час вагітності вперше дізнаються про те, що в них є ще якісь захворювання. Коли вагітність виникає на фоні недугу дуже складно прогнозувати позитивні наслідки, - каже лікар.

  1. Неправильне харчування та спосіб життя

Харчування та спосіб життя можуть неабияк вплинути на здоров’я дитини та її матері.

Тому впродовж вагітності потрібно вести здоровий спосіб життя, дотримуватися корисного харчування, позбутися всіх шкідливих звичок: алкоголю та куріння. Якщо нема протипоказань, то можна також займатися деякими видами спорту, наприклад, плаванням чи йогою.

Брак грошей, стрес і забруднене довкілля, а головне – нуль уваги до власного здоров’я – ось основні причини високої смертності немовлят в Україні, - переконує Олег Маланчук.

Читайте також: Цинк для покращення імунітету та розумової діяльності: Поради дієтолога.

  1. Невчасне звернення до лікаря

Майбутнім матерям варто дуже уважно ставитися до свого здоров'я. Саме тому в період вагітності важливо регулярно відвідувати жіночі консультації.

Існує багато жіночих консультацій, пологових будинків, спеціальних перинатальних центрів, які створені для того, аби допомагати діткам, які народилися передчасно і мамам з проблемами при вагітності, - каже акушер-гінеколог.

НЕБЕЗПЕЧНІ СИМПТОМИ ПРИ ВАГІТНОСТІ

Під час ранньої половини вагітності жінкам варто звернути увагу на такі симптоми, як недомагання, втрату свідомості або відчуття втрати свідомості, кров’янисті виділення, підвищення тиску, головні болі, болі в серці, нестача кисню та висока температура.

На більш пізніх термінах небезпечними симптомами можуть бути болі внизу живота, що можуть спричинити передчасні пологи, гірше відчуття ворушіння плода, кров’янисті виділення та підвищення тиску.

Пам’ятайте, якщо є хоч один із цих симптомів, ви повинні відразу звернутися до лікаря. Самолікування тут недопустиме, - наголошує Олег Маланчук.

Нагадаємо, не так давно на сайті 1+1 писали про якість і ціна пологів в Україні і за кордоном

Новини по темі