Як зігрітися взимку, якщо з газом будуть перебої (розглядали варіанти у "Сніданку з 1+1)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Цегляна піч та буржуйка: як можна опалити будинок взимку, якщо з газом будуть перебої (дослідили у «Сніданку з 1+1»)
freepik.com

Як опалити помешкання цією зимою? З цим питанням розбиралися у "Сніданку з 1+1".

Поділитися:

Через війну, яку росія веде проти України, та постіійний "газовий" шантаж країни-агресорки ряду країн світу експерти прогнозують, що зима 2022-2023 буде дуже важкою у питанні опалення своїх домівок. Як забезпечити тепло вдома, якщо будуть перебої з традиційними енергоносіями: газом, електроенергією? Про це говорили у "Сніданку з 1+1".

У багатоквартирних будинках альтернативних варіантів, насправді, практично немає, кажуть експерти. Опалення дровами там неможлииве, якщо цегляна піч вже не була встановлена на етапі проєктування і будівництва. Президент Всеукраїнської гільдії пічників Сергій Виглядовський розповідає:

"Перекриття між квартиами витримують навантаження 600 кг на 1 м кв. Конструкція печі може важити 1,5-2 тонн. Тож ніяка служба не дозволить її змурувати і встановити, це просто небезпечно для мешканців будинку".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли гречка стане дешевшою: прогнози експертів у «Сніданку з 1+1»

Цегляна піч – гарний альтернативний варіант для обігірву приватного будинку завдяки своїй конструкції: під час розігріву цегла накопичує тепло, після гасіння вогню поступово віддає його в повітря. Так можна обігріти навіть великі кімнати та декілька суміжних кімнат: 70 чи навіть 100 кв. м однією піччю. Серед недоліківцегляної печі великі габарити і багато дров, які потрібні для її роботи. Крім того, зараз це задоволення не з дешевих: у "Сніданку з 1+1" кажуть, що найдешевша цегляна пічка під ключ цього року буде коштувати від 30 тисяч гривень.

Значно дешевшою, але менш практичною стане буржуйка: проста металева констукція. Поки вона горить, вона віддає температуру назовні і гріє приміщення. Коли паливо перестає горіти в буржуйці, метал остигає, і тепла вже немає. Буржуйки так само заборонено встановлювати у багатоповерхівках.

Сергій Виглядовський каже:

" Буржуйки добре підходять для технічних приміщень або як запасний варіант для приватного будинку".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні запрацює програма «Доступна іпотека»: коли, для кого, відсоткова ставка і термін

Коли йдеться про опалення дровами чи газом, варто пам'ятати про техніку безпеки: для чадного газу від пічки обов'язково має бути димохід, що виведе на вулицю.
Новини по темі