Які продукти можуть спричинити рак і як харчуватися, щоб його уникнути (розказує онколог у "Сніданку з 1+1")

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Продукти, які можуть спричинити рак — список та поради для здорового харчування — 1+1
freepik.com

Рекомендації щодо харчування, які можуть допомогти зменшити ризик розвитку раку.

Поділитися:

Майже третину летальних випадків внаслідок раку зумовлено саме нездоровим способом життя і раціоном — за даними всесвітньої організації охорони здоров'я. Про те, які саме продукти можуть стати причиною онкозахворювань і як варто коригувати харчування з дитинства, розказав хірург-онколог Микола Анікусько у «Сніданку з 1+1».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як уповільнити процес старіння і чи справді корисний масаж для обличчя (розказує експерт у "Сніданку з 1+1")

Взаємозв'язок поганих звичок, в тому числі і харчових та онкології вже підтверджений десятками та сотнями епідеміологічних досліджень. Звички залежать і від регіону проживання, і від режиму харчування: 

"Їжею можна викликати рак, їжа використовується під час лікування раку, а також для профілактики захворювання на рак".

Які продукти можуть спричинити рак

  1. Вживання та зловживання алкоголем.
  2. Вживання жирної їжі.
  3. Сухарики та чіпси.
  4. Надмірне вживання солодощів. 
  5. Солодкі газовані напої.
  6. Червоне м'ясо, якщо вживати частіше 2 разів на тиждень. 
  7. Оброблене м'ясо (яке піддається обробці, такі як копчення, сушіння, консервування), ковбаса.
  8. Певні види олії під час нагрівання, особливо — олія для фритюру.

Червоне м'ясо (включаючи яловичину, свинину та баранину) може підвищувати ризик виникнення раку кишківника, оскільки містить канцерогенні речовини. Якщо ви включаєте червоне м'ясо у свій раціон, рекомендується обмежувати його споживання до 1-2 порцій на тиждень у вигляді стейку. 

Також на захворювання впливають:

  • технології приготування продуктів,
  • генні модифікації,
  • гормональні стимулятори
  • додавання антибіотиків
  • гормони росту

«Як тільки технологічний процес виходить за рамки виробництва, він потрапляє в магазин, в мережу в закладів, деі її продають, ми ж про це вже не знаємо, і ми вже тут вживаємо стільки, скільки ми захочемо», — зазначає лікар.

Як продукти захищають від раку

  1. Броколі — містить клітковину, мінерали та мікроелементи, а також хімічну речовину, яка зменшує ризик виникнення раку). 
  2. Фрукти та овочі — містять багато вітамінів, мінералів та антиоксидантів, таких як вітамін С, бета-каротин та селен, які можуть допомогти знизити ризик раку.
  3. Кольорові овочі: Овочі різного кольору містять різні корисні речовини, такі як бета-каротин, лікопен та каротиноїди, які можуть допомогти знизити ризик раку.
  4. Цільні злаки містять багато клітковини та фітохімікатів, які можуть допомогти знизити ризик раку шлунка, кишківника та простати.
  5. Зелений чай містить катехіни, які можуть допомогти знизити ризик деяких видів раку, зокрема раку шлунка та легенів.
  6. Жирна риба містить Омега-3 жирні кислоти, які можуть допомогти знизити ризик деяких видів раку, зокрема раку молочної залози, простати та кишківника.

Які продукти можуть спричинити рак і як харчуватися, щоб його уникнути, дивіться:

Новини по темі