Який стан сучасної дошкільної освіти в Україні: відповіла переможниця освітньої премії Teacher Global Prize Ukraine у номінації дошкілля

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Дошкільна освіта в Україні: сильні сторони, недоліки та новаторський підхід від Вікторії Душиної
Freepik

У "Сніданку з 1+1" переможниця освітньої премії Teacher Global Prize Ukraine у номінації дошкілля Вікторія Душина поділилася думками щодо переваг та проблем дошкільної освіти.

Поділитися:

Переможницею освітньої премії Teacher Global Prize Ukraine у номінації дошкілля стала Вікторія Душина. За освітою вона вчителька математики, проте вже понад 20 років присвячує своє життя дошкільнятам. Через початок повномасштабного вторгнення пані Вікторія була змушена на певний час евакуюватися з рідного Харкова, та улюбленої справи не полишили — створила клуб для дітей-переселенців. Вона уже повернулася до Харкова та продовжує працювати з вихованцями як у дитячому садку, так і онлайн. Вихователька вірить, що саме на представниках її професії лежить відповідальність за духовний розвиток майбутньої нації. У  “Сніданок з 1+1”, що виходить щодня з 7:00 до 9:30 в ефірі телеканалу “1+1 Україна”, Вікторія Душина поділилася власними поглядами на стан дошкільної освіти в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У межах Global Teacher Prize Ukraine вчитель отримає 1 000 000 гривень на реалізацію проєкту з відновлення освіти на деокупованих територіях

Нагадуємо, щорічно національна премія Global Teacher Prize Ukraine нагороджує вчителів, які відзначилися в освітній галузі, проявивши неабияку майстерність, вплив на розвиток учнів і спільноти в цілому. Традиційно, медіапартнером проєкту є група 1+1 media, а незмінною кураторкою премії є ведуча телеканалу 1+1 Україна Наталія Мосейчук

Які покращення відбулися у дошкільній освіті останнім часом

Вихователям дали більшу свободу у виборі освітніх програм, тож фахівці мають змогу творчо підійти до викладання. Також сучасний державний стандарт компетенцій узгоджений з документом початкової освіти, а це сприяє кращій підготовці дошкільнят до навчання у школі.

Чого не вистачає у сучасній українській дошкільній освіті

Вікторія Душина наголошує, що серйозним є кадрове питання. Середній вік вихователя становить 50 років, а молодих спеціалістів катастрофічно не вистачає. Молодь не вмотивована працювати у сфері дошкільної освіти через низьку зарплатню (5000-7000 грн).

"Необхідно спонукати молодь ставати фахівцями дошкільної освіти", — стверджує вихователька.

У чому полягає новаторський підхід Вікторії Душиної

Харківський дитсадочок, у якому працює Вікторія, застосовує метод проєктів. За мету вони мають розв'язувати життєві проблеми з різних боків, наприкінці чого отримують інтелектуальний чи матеріальний продукт. Наприклад, нещодавно вони організували осінній ярмарок. Під час підготовки до нього діти виготовляли коробки, малювали картинки, вивчали овочі та фрукти, дізнавалися про традиційні українські ігри. Результатом такого проєкту стало велике свято для мешканців мікрорайону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: #ВчителіВажливі: відбулась сьома церемонія Global Teacher Prize Ukraine за підтримки групи 1+1 media

На що буде витрачено мільйон гривень від Global Teacher Prize Ukraine

Вікторія Душина розповідає, що прагне сфокусуватися на темі інклюзивності. Війн негативно впливає на ментальний стан дітей, тому багато дошкільнят наразі страждають від тривожних розладів. Колектив дитячого садочку Вікторії планує витратити кошти від премії на організацію центру розвитку дітей з особливими освітніми потребами. Вони сподіваються, що ця ініціатива зможе допомогти дітям не лише з Харкова, а й з району.

Дивіться "Сніданок з 1+1" з 7:00 до 9:30 у будні дні на телеканалі “1+1 Україна” та на YouTube, а також “Сніданок. Вихідний” у суботу та неділю з 7:00 до 9:30. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

Обговорення "Сніданку з 1+1" в соцмережах:
Instagram
Facebook

Нагадаємо, для того, аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.

Новини по темі