Аномальне зростання цін на овочі: головні причини (пояснюють експерти)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Як блокування кордону впливає на ціноутворення в Україні?

Поділитися:

За даними Державної служби статистики, ціни на овочі в перші місяці року бʼють усі рекорди, тоді як яйця та молочна продукція – чи не найдешевші. Чому так — розібрались у ранковому проєкті Сніданок з 1+1.

Підприємці зазначають, що ціни на закупівельну городину змінюються ледь не щодня. В кінці осені продукти на борщовий набір можна було придбати в межах 50-60 гривень, зараз же ціни відчутно зросли. Про здорожчання кажуть і експерти. В порівнянні з  аналогічним періодом минулого року овочі з борщового набору додали в ціні майже на половину:

  • Найбільше подорожчала картопля – на 41,8%.
  • Буряк піднявся в ціні до 16 гривень.
  • На чверть подорожчали капуста та морква, зараз вони коштують 14 гривень.
  • Найменше в ціні додала цибуля – 11%.

2024 виявився аномальним для цін на продукти, адже зазвичай дорогі яйця та молоко сьогодні мають рекордно низьку ціну. Економісти пояснюють, що такі продукти як яйця, олія, цукор, курятина – це те, що Україна активно експортує. Як тільки почались блокування кордону, то і рівень експорту впав. Продукція масово лишається в Україні, тому виробники змушені рекордно знижувати ціни у збиток собі. А от ціни на овочі на спад підуть у квітні, коли на прилавках зʼявиться дешевша імпортна городина.

Більше важливого та корисного дивіться у будні в "Сніданку з 1+1" з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зміняться пенсійні виплати у 2024 році: нові подробиці планової індексації

Новини по темі