Антонівський міст: чому його руйнування таке важливе для ЗСУ (пояснили у «Сніданку з 1+1»)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Чому руйнування Антонівського мосту має таке стратегічне значення: розбиралися у "Сніданку з 1+1"
Google Maps/Valerii

Чому таке велике стратегічне значення має руйнування Антонівського мосту біля Херсону?

Поділитися:

Нещодавно стало відомо, що точним влучанням ЗСУ обрізали рух Антонівським мостом до Херсона. Сталося це якраз тоді, коли російські окупанти переганяли через Дніпро військову техніку.

Антонівський міст

Тож російські окупанти перестали пускати на міст навіть легкові автомобілі. Крім того, експерти кажуть, що навіть пішки там ходити небезпечно. Чому руйнування Антонівського мосту має таке велике стратегічне значення для контрнаступу ЗСУ на Півдні України? З цим питанням розбиралися у "Сніданку з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Масова евакуація на Херсонщині: у «Сніданку з 1+1» волонтер розповів, як люди десятками тисяч записуються в електронну чергу

Антонівський (Херсонський) автомобільний міст — це міст через Дніпро, що з'єднує Херсон із лівобережжям, зокрема з Олешками та Голою Пристанню. Загальна протяжність мосту складає 1366 м, ширина — 25 м, ширина проїзної частини — 20,5 м, пішохідні тротуари з двох сторін — по 1,5 метри. Херсонці його називають проспектом над Дніпром. Міст стоїть на 31 опорі та складається з 30 прогінних з'єднань. До російського вторгнення 2022 року по мосту проїжджало 10,5 тисяч автомобілів за добу. Тож стратегічне значення мосту для Херсону і прилеглих населенних пунктів важко переоцінити.

У військовий час це стратегічне значення ще збільшилося. Саме тут починається дорога до Криму. У лютому російські військові перправляли мостом пригнані звідти танки та гармати, ним зайшли і тисячі ворожих солдат. Наталя Гуменюк, керівниця об'єднаного координаційного прес-центру сил оброни Півдня, розповідає:

"Це транспортний шляхи, який для ворога має критичне значення. Його пошкодження не дає росіянам можливості здійснювати маневри, підтягувати сили, боєприпаси".

Більше того, ЗСУ точним пострілом обрізали і залізничну переправу в 6 км на схід від Антонівського мосту. Найближчий переїзд через Дніпро тепер за 100 км від Херсону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загинув у 20 років в боях за Херсонщину: історія Дмитра Цвітуна з позивним «Смайл», який віддав життя за Україну

Михайло Самусь, заступник директора центру дослідження армії, наголошує:

"Ми говоримо про те, що російські війська зараз можуть знаходитися і в оточенні тут. Вони фактично "підвисають" над Дніпром, і якщо навіть зараз вони оголосять про відступ, то будуть вимушені кидати своє важке озброєння".

Детальніше про стратегічне значення Антонівського мосту дивіться у відео:

Новини по темі