Загинув у 20 років в боях за Херсонщину: історія Дмитра Цвітуна з позивним «Смайл», який віддав життя за Україну

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Історія бійця з позивним Смайл, який загинув на 3-й день війни в боях за Херсонщину

Історія бійця з позивним "Смайл", який загинув у 20 років, захищаючи Україну.

Поділитися:

У "Сніданку з 1+1" в межах проєкту "Коли стіни зникають" розповіли трагічну історію бійця Дмитра Цвітуна з позивним "Смайл", який загинув на 3-й день війни в боях за Херсонщину. Дмитрові було усього 20 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Коли стіни зникають…», – спецкор Наталка Щука знімає історії про тих, хто врятувався від рашистів (інтерв'ю про силу волонтерства та біль війни)

В авторському проєкті Наталки Щуки "Коли стіни зникають" історія Дмитра Цвітуна, який усього в 20 років загинув в боях за Україну. Як зазначає сама Наталка, "це проєкт про людей, які тікали від війни, які вижили в пеклі, про героїчних українців, які зупиняли танки голіруч, про волонтерів, військових, дітей війни".

Про Дмитра згадує мама, сестра, дівчина та старший друг, який фактично замінив йому тата. Вони кажуть, що "ніколи не забудуть свого Дімку". 20 років тому Дмитро народився в Хмельницькому. Про сина мама каже:

"Діма був для мене всім, все крутилося навколо нього".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Народжена під обстрілами: Ганна Тимченко розповіла про домашні пологи в окупованій Бучі («Щоденники війни»)

Мама виховувала сина сама, без батька. Тата Дмитрові частково замінив старший друг Денис, який був товаришем і опорою, а в телефоні був записаний «майже як т» (тобто майже як тато). Про Дмитра Денис розповідає:

"До сьогодні чекают SMS від нього".

Дмитро був веселої вдачі, посмішка завжди була на його обличчі. За це ще у школі його прозвали "Смайлом", і таким же став і його позивний у війську. Ще в школі Дмитро закохався в однокласницю Ірину, і залишався вірним їй до самої загибелі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Ти три дні був моїм законним чоловіком. І цілу вічність ти – моє кохання», – трагічна історія кохання захисників із «Азовсталі»

Сестра загиблого бійця розказує про його найбільшу мрію:

"Він мріяв про сім'ю і дітей, мати друзів, у яких є діти, спілкуватися з ними, гуляти. Жити простим сімейним життям"

Але це все мало бути згодом, а поки треба боронити Україну, вирішив Дмитро. І у 18 років, нікому нічого не сказавши, підписав контракт із ЗСУ.

Смайл

2 роки Дмитро служив в армії, а 24 лютого, коли росія вторглася в Україну, зустрів ворога на Херсонщині. Через 2 дні, на 3-й день війни, Дмитро героїчно загинув. Йому було усього 20. Сестра зі сльозами на очах говорить:

"Він підписав контракт 26.02, і 26.02 був убитий, рівно через 2 роки".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Те, що хочуть зробити росіяни на нашій землі та те, що у них вдається зробити — це дві великі різниці", — мешканка окупованої Херсонщини зв'язалася зі "Сніданком з 1+1" та розповіла про життя там

Дмитро Цвітун нагороджений орденом за мужність 3-го ступеня посмертно. Він віддав своє життя за Україну.

Дивіться історію бійця з позивним "Смайл", який загинув в боях за Херсонщину:

Новини по темі