Життя в Херсоні під час окупації: чи є можливість виїхати та отримати гуманітарну допомогу (розповів активіст)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Чи є можливість виїхати та отримати гуманітарну допомогу в Херсоні
Unsplash/Maryna Nikolaieva

Активіст з Херсону розповів, як зараз живе окуповане російськими військами місто.

Поділитися:

Російські окупанти влаштували провокацію на Херсонщині: встановили на свої танки українські прапори та обстріляли населені пункти з метою дискредитувати військових ЗСУ та виправдати запланований псевдореферендум. Про це повідомили в оперативному командуванні "Південь". Окупанти не залишають намірів створити псевдореспубліку "хнр" та продовжують агітувати місцеве населення, застосовуючи психологічний тиск. Також намагаються ввести в обіг на території Херсонської області російські рублі. Що зараз відбувається в місті і як виживають херсонці розповів "Сніданку з 1+1" активіст Максим. В цілях безпеки прізвище не зазначено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Внутрішні переселенці в Україні: найбільш поширені запитання про послуги для ВПО в "Дії"

Як розповів активіст, російські окупанти не випускають зараз цивільних з міста:

Ситуація дуже напружена, люди намагаються виїхати, але російські окупанти вже тиждень нікого не випускають. Просто розвертають колони. Дуже багато людей поїхали з міста через Крим на тому тижні, коли ще можна було, але все ще дуже багато людей хочуть поїхати. Тисячі машин стоять на виїзді, яких не випускають.

Волонтер зазначив, що наразі російські військові патрулюють місто, ставлять свої блок-пости та привозять підставних людей — готуються до "референдуму", який планують провести 1-3 травня:

По чутках людей не будуть випускати до проведення референдуму, а там далі що буде — невідомо. Російські окупанти вже привезли багато підставних людей, десь 300-500. Вони цілими днями стоять на площі та "показують картинку". 95% херсонців, я впевнений, не підуть на референдум і в жодному разі не хочуть, аби Херсон був росією чи якоюсь "хнр". Херсон — це Україна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як допомогти дитині, що залишилася без батьків під час війни: інформаційна кампанія та чатбот «Дитина не сама»

Водночас у Херсоні великі проблеми з отриманням гуманітарної допомоги. Як сказав Максим, усі шляхи закриті:

Навіть ми як волонтери не можемо привезти нічого. Вони намагаються впровадити все російське: уся продукція на ринку має бути російська, наприклад. Дуже багато родин, особливо багатодітних, потребують їжі, медикаментів, фінансової допомоги тощо. 

Що ще розповів волонтер можете подивитися в сюжеті:

Новини по темі