Чи буде ДПА у 2022 році: коментарі МОН у "Сніданку з 1+1"

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Чи буде ДПА для учнів 4, 9 та 11 класів?

Поділитися:

ДПА — це перевірка якості знань учнів (державна підсумкова атестація). Електронна петиція про скасування обов'язкової державної підсумкової атестації для учнів 4, 9 та 11 класів набрала майже 27 тисяч підписів. Її автор — 11-класник Петро Пацалюк переконаний: на онлайн навчанні недостатньо часу для якісної підготовки. Хлопець і не думав, що петиція наробить стільки галасу. На його думку, більшість учнів потребують якісної підготовки саме в умовах очного навчання.

Сидячи за комп'ютером, я помітив, що мені важко сконцентруватися, потрібно більше часу для опрацювання та засвоєння матеріалу.

Чи дійсно треба скасовувати ДПА та чи є на це підстави? Розповіли у "Сніданку з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День Єднання #UAразом: про любов до України говорять зірки та ведучі 1+1 (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

Співзасновниця ГО "Смарт Освіта" і ексрадниця міністрів освіти та науки Іванна Коберник пояснює, що скасовувати ДПА не варто. Це справжня підказка для вчителів та батьків, у чому саме може бути прогалина у знаннях:

Змістовно це звичайна контрольна робота, яка складається вчителями школи та ними ж перевіряється. Особисто я, як мама, зацікавлена у зрізі знань, щоб розуміти, що мої діти вивчили, а що ні, та щоб потім відповідним чином скеровувати чи допомагати їм, якщо треба.

В 11 класі ДПА — це стандартизований загальнонаціональний тест, який після складання можна проаналізувати й зрозуміти, на якому рівні конкретна дитина в середньому по країні. Це важливо для освіти, тому скасування ДПА, як каже Іванна, нашкодить не лише відсутності мотивації, а й розумінню освітніх процесів. Держава відповідно може проаналізувати, з якими темами є проблеми або що навпаки дітям дається легко й таким чином скоригувати програму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яким буде курс долара до гривні у 2022 році: прогнози економістів

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов також закликав народних депутатів та МОН ретельно зважити всі "за" та "проти" і не скасовувати ДПА у 2022 році.

Ми не знаємо, скільки триватиме пандемія, і якщо щороку скасовувати ДПА для одинадцятикласників, навіть якщо вони складають ДПА в базовій школі — це не дозволить об'єктивно оцінювати здобуті знання та розуміти масштаб освітніх втрат. Але інформація про рівень знань українських школярів потрібна тут і зараз. Саме цю інформацію надає ДПА.

Натомість представник МОН Олег Яресько наголошує, що цьогоріч більшість навчається очно, тому проблеми в підготовці не вбачає. Однак на перспективу все ж підтримує автономію. Каже, що Міністерство освіти та науки України скоріше прихильне до ідеї, аби дозволити здобувачам освіти самостійно визначатись у цьому питанні.

Чим завершиться історія цієї петиції, буде вирішено найближчим часом на засіданні профільного комітету Верховної Ради України.

Інноваційні винаходи молодих українців: дивіться сюжет.

Новини по темі