Чи будуть зростати ціни під Новий рік та чи варто закупатися крупами: пояснює економіст у "Сніданку з 1+1"

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Зростання цін під Новий Рік та курс долара: що буде з економікою України до кінця 2022
Freepik

Що буде з економікою України до кінця 2022 року?

Поділитися:

На тлі повномасштабної війни, яку розв'язала росія, Україну очікує інфляція, як мінімум, 30%. На наступний рік прогнозується зростання цін теж на 30%. Що буде з економікою України до кінця 2022 року? Про це детально розповів економіст Сергій Фурса у "Сніданку з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що буде з гривнею до кінця року: коментує економіст Сергій Фурса у "Сніданку з 1+1"

Чи варто очікувати на зростання цін під Новий рік

За словами експерта Сергія Фурси, до кінця року українців знову очікує збільщення цін. А от різке подорожчання тих чи інших продуктів залежатиме від рівня попиту і сезонності.

"Певне сповільнення спостерігалося влітку, оскільки це був сезонний період. Зараз інфляція трохи прискорилася, тому найближчі кілька місяців вона продовжить бути високою".

Курс долара: чого очікувати до кінця 2022 року

Цього тижня українці помітили здешевшання долара на 1 гривню. Як пояснив економіст, наразі ситуація з валютою стабілізувалася, оскільки підвезли гроші. Крім того, особливу роль у вересні зіграв експорт українського продовольства.

"За вересень місяць значно покращилася наша зовнішня торгівля. Зріс експорт товарів, переважно зерна. Щоправда, є така штучка. Компанії, які продають зерно, не дуже завозять валюту в країну, і це проблема. Тим не менш, ситуація сильно покращилася, тому частково це компенсувало ті недоліки, які були, і тиск на долар зараз менший".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні дешевшає гречка: що буде з цінами далі та чи варто запасатися крупою (коментарі економіста та дієтолога в "Сніданку з 1+1")

Чи варто запасатися крупами на зиму

Наразі експерт не вбачає потреби запасатися продуктами. Поки ситуція стабільна на тому рівні інфляції, який наразі існує. Ціни до того ж можуть зростати та зменшуватися в залежності від рівня попиту. 

Також Сергій Фурса поділився прогнозом щодо відновлення економіки після завершення війни. Якщо все буде добре, то Україна зможе відбудуватися за 3-5 років.

"Все залежатиме від швидкості та активізації реформ у сферах верховенства права та боротьби з корупцією. Завдяки цьому ми зможемо за декілька років отримати 100 млрд євро на відновлення країни чи навіть більше, плюс євроінтеграція, яка зробить країну шалено привабливою в інвестиційній сфері. Так, за 3-5 років ми зможемо відновити економіку".

Новини по темі