В Україні дешевшає гречка: що буде з цінами далі та чи варто запасатися крупою (коментарі економіста та дієтолога в "Сніданку з 1+1")

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
В Україні дешевшає гречка: що буде з цінами далі і чи варто запасатися крупою
freepik.com

Чи варто вже запасатися крупою та чи настільки вона корисна?

Поділитися:

Ціна на гречку почала поступово знижуватися, як це і обіцяли експерти на початку вересня. Йде активний збір врожаю цієї крупи, а ціна на поличках знизилась вже в середньому на 5-10 грн. Чому ж економісти налаштовані скептично щодо зниження ціни на гречку?  Та чи дійсно вона така корисна і незамінна? Пояснюють економіст Олег Пендзин та дієтолог Наталія Самойленко у "Сніданку з 1+1".

Чому не варто радіти зниженню ціни на гречку, економіст Олег Пендзин пояснює:

"Цього року є достатньо непоганий врожай гречки і є надлишок. Але це не є добре, що ціна нижча собівартості виробництва гречки. І вони гречку не посадять. І ми на наступний рік будем мати гречки менше, і усі ті зміни в ціні ми відчуємо наступного року".

Чи варто запасатися крупами

Олег Пендзин зазначає, що кашами можна запастись вже зараз, тому що вони однозначно будуть дорожчати. 

У свою чергу дієтолог Наталія Самойленко зазначає, що якщо справа лише у користі гречки, то існує безліч круп, якими можна їх замінити без втрати цієї самої користі:

"Гречка належить до каш безглютенових, тому потрібно замінювати на каші з цієї категорії: пшоно, нешліфований рис, кукурудзяна каша". 

Кому не можна їсти каші

Є групи людей, яким каші протипоказані:

  • люди з захворюваннями слизової оболонки
  • люди з захворюваннями ендокринної системи
  • люди з діабетом 2 типу

"Список обмежень не дуже великий. Каші є здоровим продуктом і мають бути у нашому раціоні щодня. Дуже важливо чергувати різні види каш без собою", - відзначає Наталія Самойленко.

Чи варто вже починати запасатись гречкою, дивіться думки експертів:

Новини по темі